woensdag 7 mei 2008

ISAF-soldaat uit Canada gedood in Zuid-Afghanistan

Een militair uit Canada van de ISAF-veiligheidsmacht is dinsdag aan zijn verwondingen bezweken na een treffen met opstandelingen in het district Zharey in de buurt van Kandahar in zuidelijk Afghanistan. Een collega van de soldaat raakte gewond.

Dat heeft het Canadese ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het slachtoffer is de 36 jarige korporaal Michael Starker.

Hij werd gedood tijdens een voetpatrouille in de regio Pashmul in het district Zharey, in de buurt van Kandahar-Stad, toen zijn eenheid onder vijandelijk vuur kwam te liggen. Een collega van de man raakte gewond.

De soldaten werden meteen per helikopter overgebracht naar het multinationale ziekenhuis dat door Canada wordt geleid op de luchthaven van Kandahar. Daar werd de dood van Starker vastgesteld.

Toen het incident plaatsvond waren de soldaten en hun collega’s samen met Afghaanse veiligheidstroepen (ANSF) op een civiel-militaire patrouille in het gebied.

Deze patrouilles maken deel uit van de vele manieren waarop de ANSF en de ISAF hun aanwezigheid laten zien en omgaan met de plaatselijke bevolking om over ontwikkelingen en behoeften van de gemeenschap te praten.

Een woordvoerder van het Canadese leger noemde “de zware tijd voor de families, vrienden en collega’s van de soldaat die omkwam bij dit incident” en zei dat “het Canadese leger alles zal doen om de nabestaanden van deze dappere Canadees te steunen”.

Woordvoerder Carlos Branco van de ISAF zei in een verklaring: “Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van deze dappere soldaten.”

Starker was een verpleegkundige en reservist. Hij diende sinds 2003 bij het “15 Field Ambulance”, een onderdeel van de “Emergency Medical Services” in Calgary. Hij was een van de ongeveer 10 soldaten van deze eenheid die in het buitenland diende.

Starker was sinds december in Afghanistan gestationeerd. Hij had zich vrijwillig opgegeven om naar Afghanistan te gaan omdat hij op elke manier wilde helpen waarop hij dat kon doen.

Woensdag werd een herdenkingsplechtigheid voor Starker gehouden in Kandahar waarna hij werd teruggevlogen naar Canada.

Op forums van kranten in Canada zijn heftige discussies losgebarsten over de zin van de bijdrage van Canada aan de missie in Afghanistan.

De discussies gaan ook over het feit of het gepast is om onder een nieuwsbericht over het sneuvelen van een soldaat de zin van de missie in Afghanistan aan de orde te stellen.

Canadezen zijn van mening dat Canada daar strijd voor een Afghaans regime dat corrupt is en, of, deelneemt aan een aanvalsoorlog van de Amerikanen die nooit een mandaat van de Verenigde Naties heeft gekregen toen die begon.

Andere Canadezen zijn van mening dat hun soldaten daar vechten voor de vrijheid van mensen, een vrijheid die door “ons” als vanzelfsprekend wordt beschouwd.

Sinds Canada in 2002 aan de missie in Afghanistan is begonnen zijn er 83 Canadese soldaten omgekomen en een diplomaat.