woensdag 7 mei 2008

Twee ISAF-soldaten en burger gedood in Oost-Afghanistan

Bij een explosie in het district Sabari in de provincie Khost in het oosten van Afghanistan vonden woensdag twee militairen van de ISAF veiligheidsmacht en een burger de dood. Twee collega’s van de soldaten raakten gewond.

In de provincie Khost vinden regelmatig zelfmoordaanslagen plaats en aanvallen met bermbommen. Daarbij zijn dit jaar al verschillende ISAF-soldaten om het leven gekomen en gewond geraakt.

NAVO-woordvoerder Carlos Branco condoleerde de families en de vrienden van de slachtoffers. Hij zei “dat verder dat alles in het werk wordt gesteld om de gewonden te verzorgen”.

Eveneens in Khost werden een politieman en zijn chauffeur gedood door een bermbom.

De gezamenlijke strijdmacht van de NAVO en Afghaanse veiligheidstroepen voert in Khost onder meer strijd met het “netwerk van Haqqani”, een organisatie die nauwe banden onderhoudt met de Taliban.

Het Haqqani-netwerk, dat wordt geleid door Jalaluddin Haqqani en zijn zoon Sirajuddin Haqqani wordt verdacht van het uitvoeren van talrijke aanvallen met bermbommen tegen Afghaanse functionarissen en buitenlandse soldaten.

----------------------
09-05-2008: Het Amerikaanse leger heeft bekendgemaakt dat afgelopen woensdag de eerste twee slachtoffers zijn gevallen van de 101st Airborne Division uit Fort Campbell in Afghanistan.

Deze divisie loste vorige maand de 82 Airborne Division af in het Regionaal Commando Oost. De soldaten kwamen om bij de ontploffing van een bermbom in de provincie Khost.

Het leger meldde dat het gaat om de 23 jarige soldaat Jeremy Gullett uit Greenup in de staat Kentucky, en de sergeant Kevin Roberts uit Farmington in New Mexico.

De burger die bij het incident omkwam was ook een Amerikaan. Het gaat om Michael Vinay Bhatia uit Medway, een 31-jarige sociaal wetenschapper. Hij werkte als contractarbeider voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij werkte voor BEA Systems uit Rockville.

Bhatia werkte voor het “Army’s human terrain system program”, een programma dat ontworpen is om defensiepersoneel meer begrip bij te brengen over de sociaal-economische eigenschappen van de streek waar ze zijn gestationeerd.