dinsdag 27 mei 2008

NAVO-soldaat uit Groot-Brittannië gedood in Afghanistan

Een Britse ISAF-militair is zondagmiddag door een explosie om het leven gekomen in de buurt van Sangin in de provincie Helmand in Zuid-Afghanistan. Twee collega’s van de man raakten gewond.

Het drietal was op de terugweg naar hun basis toen hun voertuig werd getroffen door een explosie. Dat maakte het Britse ministerie van Defensie bekend.

De twee gewonden werden per helikopter overgebracht naar de Britse basis Camp Bastion bij de provinciehoofdstad Lashkar Gah. Daarna werden ze teruggevlogen naar Groot-Brittannië.

Het dodelijke slachtoffer is de 22-jarige Dale Gostick uit Oxford die diende bij de mariniers. Hij werd gedood bij de oversteekplaats van de Helmand-rivier bij Sangin.

De slachtoffers zaten in een pantserwagen van het type Viking, een pantserwagen waarvan keer op keer blijkt dat die niet bestand is tegen de bermbommen en de mijnen die er door de Taliban worden gebruikt.

Het incident vond plaats toen de Britse minister van Defensie Des Browne dit weekeind een bezoek bracht aan Afghanistan. Hij bezocht onder meer het hoofdkwartier van het Regional Command South in Kandahar.

Browne zei “onder de indruk te zijn van de vooruitgang die de Britten boeken in hun strijd tegen de Taliban en dat de capaciteit van de Afghanen zelf toeneemt om zelf voor hun veiligheid te gaan zorgen.”

Het is het 97ste dodelijke slachtoffer aan Britse kant sinds het Verenigde Koninkrijk aan haar operaties eind 2001 in Afghanistan begon. Ongeveer 90 van hen kwamen om het leven in de afgelopen twee jaar sinds de opstand van de Taliban enorm is toegenomen.

Militair uit Estland omgekomen
Vrijdag overleed een ISAF-soldaat uit Estland aan zijn verwondingen in het zuiden van Afghanistan door een ongeluk toen een wiel van een grote vrachtwagen op hem viel.

De militair werd overgebracht naar een ISAF-hospitaal maar bezweek aan zijn verwondingen.

Het slachtoffer is sergeant-majoor Ivar Brok uit Estland. Hij maakte deel uit van de logistieke ondersteuningseenheid NSE-5. Hij was op zijn tweede rotatie in het buitenland.