maandag 25 juli 2011

Chinook helikopter van de ISAF neergestort in oosten Afghanistan

Een Chinook van de International Security Assistance Force (ISAF) is maandag in de Oost-Afghaanse provincie Kunar gecrasht. In het westen van Afghanistan is een Italiaanse soldaat gesneuveld.

Toen reddingseenheden van de coalitie de plaats van de helikoptercrash naderden werden ze beschoten, aldus een verklaring van de ISAF. De Coalitie beantwoordde het vuur.

De ISAF verklaarde dat al de passagiers en inzittenden van de helikopter in veiligheid konden worden gebracht op een nabijgelegen basis.

Noorullah, de gouverneur van het district Manogi (Manogai), vertelde aan Pajhwok dat de helikopter van het type Chinook werd geraakt door een raket die door de Taliban was afgevuurd.

Hij zei dat twee Taliban-leiders, Mohammad Habibi en Nabi, dood werden geschoten door een andere helikopter tijdens een vergeldingsaanval.

Manogai is een van de onveilige districten in Kunar waar militanten al eerder aanvallen hebben uitgevoerd op Afghaanse en buitenlandse strijdkrachten.

De Taliban hebben verklaard dat ze verantwoordelijk zijn voor de aanval op de helikopter, en zeiden dat verschillende Amerikanen zijn gedood.

De verklaringen van de Taliban staan erom bekend dat ze de situatie kunnen overdrijven.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid bevestigde de dood van twee Taliban-strijders die de helikopter hebben neergehaald.

Pajhwok meldt dat de laatste drie maanden tien militaire helikopters van het Afghaanse leger of de buitenlandse troepen zijn verongelukt of een noodlanding moesten maken.

Kunar, aan de grens met Pakistan, staat bekend als een zeer gewelddadige provincie.

Een militair van de ISAF-veiligheidsmacht is maandag in het westen van Afghanistan om het leven gekomen bij een aanval van opstandelingen.

De ISAF maakte de nationaliteit van het slachtoffer niet bekend. Het ministerie van Defensie van Italië heeft gemeld dat een Italiaanse soldaat is gesneuveld in het westen.