maandag 11 juli 2011

Vier NAVO-ISAF-militairen gedood in Afghanistan

Bij verschillende aanvallen zijn zondag in het oosten en zuiden van Afghanistan zeker vier soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) omgekomen. Een van de doden is een militair uit Denemarken.

Twee soldaten kwamen in het oosten van Afghanistan om het leven bij aanvallen van opstandelingen, aldus de ISAF.

Bij twee verschillende incidenten in het zuiden vonden nog twee soldaten de dood.

Het Deense ministerie van Defensie heeft gemeld dat zondag een soldaat uit Denemarken in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand is gesneuveld.

De Deen maakte deel uit van een patrouille toen hij het slachtoffer werd van een bermbom ten noordoosten van de stad Gereshk, in de buurt van de patrouillebasis Line.

Na de explosie werd het slachtoffer per helikopter overgebracht naar het Deense veldhospitaal in Camp Bastion, maar zijn leven kon niet worden gered.

Er zijn ongeveer 750 Denen gestationeerd in Afghanistan. Het merendeel daarvan in de gewelddadige provincie Helmand waar ze dienen onder Brits commando.

In Afghanistan zijn nu 39 Deense soldaten omgekomen door gevechtshandelingen. Een militair pleegde zelfmoord en een stierf aan een hartaanval.

Dit jaar zijn in het Aziatische land dat al ruim 31 jaar door oorlog en burgeroorlog wordt geteisterd 297 buitenlandse militairen omgekomen.