zaterdag 9 juli 2011

Medewerker Afghaanse geheime dienst schiet Amerikaanse soldaat en ISAF-medewerker dood

Een soldaat uit de VS, een burger die voor de ISAF werkt en een medewerker van de NDS zijn zaterdag gedood bij een schietpartij in de provincie Panjshir. Een andere Amerikaan raakte gewond.

Over het incident geven verschillende functionarissen verschillende lezingen, zoals wel vaker gebeurt.

Het Afghaanse persbureau Pajhwok meldt dat het incident plaatsvond in het district Hesay-e-Dowum toen Amerikaanse soldaten het vuur openden op de medewerker van het National Directorate of Security (NDS).

De NDS-agent schoot terug en bij de schotenwisselingen kwamen hij en twee Amerikaanse soldaten om het leven. Een derde Amerikaan raakte gewond.

Dat heeft Ata Mohammad Amiri, het hoofd van de provincieraad, gezegd. Een medewerker van de NDS bevestigde het bericht op basis van anonimiteit.

Maar de plaatsvervangend gouverneur van Panjshir, Abdul Rahman Kabiri, zei dat 1 Amerikaanse soldaat en de NDS-medewerker omkwamen bij de schotenwisseling.

De ISAF meldt dat een soldaat en een burger die voor de ISAF-werkte zijn gedood.

Een getuige vertelde dat de NDS-medewerker op een auto stond te wachten langs de kant van de weg toen Amerikaanse militairen plotseling het vuur op hem openden.

De krant The Wall Street Journal meldt dat generaal Mohammad Qasim Jangalbagh, de politiecommandant van Panjshir, vertelde dat de Afghaanse bewaker Amanullah buiten bij zijn huis stond toen het konvooi van de slachtoffers passeerde.

Hij hield het konvooi tegen, begon een discussie met de NAVO-troepen en opende vervolgens het vuur. Twee leden van het konvooi kwamen om.

Een andere NAVO-soldaat vuurde terug en schoot daarbij Amanullah dood.

Volgens Jangalbagh werkte Amanullah als bodyguard voor de tweede hoogste in rang bij de Afghaanse inlichtingendienst, generaal Assam Din Assam, de plaatsvervangend directeur van het National Directorate for Security.

De Taliban hebben verklaard dat zij de aanval uit hebben gevoerd op een patrouille van buitenlandse troepen en daarbij drie Amerikaanse soldaten hebben gedood.

De Taliban staan erom bekend dat ze aantallen slachtoffers dat ze maken overdrijven.

ISAF heeft de schietpartij bevestigd, en gezegd dat een soldaat en een burger die voor de ISAF werkte om het leven zijn gekomen.

"One International Security Assistance Force service member and one ISAF civilian died following an attack in eastern Afghanistan today.

The incident is under investigation.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities."

Panjshir is een van de veiligste provincies van het land en behoort tot een van de zeven gebieden waar de Afghanen deze maand de verantwoordelijkheid voor de veiligheid over gaan nemen van de NAVO.