maandag 4 juli 2011

NAVO-soldaat uit Groot-Brittannië vermist in Zuid-Afghanistan

Een Britse militair van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht wordt sinds maandag vroeg in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand vermist. De NAVO is een grootscheepse zoektocht gestart.

Bij de zoektocht zijn vliegtuigen en grondtroepen betrokken, zo meldt de BBC. De soldaat vertrok alleen van zijn basis in het centrale deel van Helmand. Volgens de Britse omroep is zoiets hoogst ongebruikelijk.

Een plaatselijke Taliban-strijder heeft tegen de BBC gezegd dat ze een soldaat gevangen hebben genomen in het gebied Babaji en na een vuurgevecht werd hij gedood.

Maar BBC-correspondent Quentin Sommerville in Kabul zegt dat de Taliban vaak claims overdrijven uit propagandadoeleinden.

De ISAF heeft ontkend dat er een vuurgevecht heeft plaatsgevonden.

Het Britse ministerie van Defensie bevestigt dat er een militair wordt vermist en zegt dat er een uitgebreide operatie is gestart om hem te vinden. De verwanten van de soldaat zijn ingelicht en zullen op de hoogte worden gehouden.

"The Ministry of Defence can confirm that a British serviceman is missing in Afghanistan. An extensive operation to locate him is under way."

"The individual was based in Central Helmand and was reported missing in the early hours of this morning. His next of kin have been informed and they will be updated as the operation continues."

Tot nu toe is bekend dat er mogelijk 1 buitenlandse militair door de Taliban gevangen wordt gehouden. Het gaat om de Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl (25) uit Hailey in de staat Idaho.

Hij werd in juni 2009 gevangen genomen in de provincie Paktika in het oosten van Afghanistan en zit mogelijk vast in Pakistan.

In juli 2010 werden twee zeelieden van de US Navy vermist in de provincie Logar, ten zuiden van Kabul. De ontzielde lichamen werden een paar dagen later in Logar gevonden.