woensdag 22 februari 2012

Drie ISAF-soldaten uit Georgië gesneuveld in Afghanistan

Bij een aanval van opstandelingen in Helmand in het zuiden van Afghanistan zijn dinsdag drie Georgische ISAF-militairen om het leven gekomen. Hun gevechtsvoertuig explodeerde door een aanval van opstandelingen.

Dat heeft het ministerie van Defensie van Georgië bekendgemaakt. “De soldaten vonden de dood toen ze een gevechtsmissie uitvoerden. Hun voertuig explodeerde na een aanval van opstandelingen.”

De slachtoffers zijn drie korporaals, genaamd Valiko Beraia, Ruslan Meladze en Paata Kacharava. Ze sneuvelden in de gewelddadige provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan.

De militairen dienden bij het “31th light infantry battalion of Georgia’s third infantry brigade”.

Het bataljon was in april 2010 de eerste Georgische militaire eenheid die werd gestationeerd in Helmand om zij aan zij te dienen met Amerikaanse mariniers. In het eerste jaar van de stationering verloor het bataljon vijf soldaten.

Een woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan maakte dinsdag melding van de dood van drie soldaten in het zuiden door een geïmproviseerd explosief, maar daarbij werd geen land van herkomst genoemd van de slachtoffers.

De Georgische president Mikheil Saakashvili had maandag zijn troepen in Camp Sukhvani bezocht, en noemde het “een pijnlijke slag, in het bijzonder na mijn recente bezoek aan Afghanistan, waar ik zag hoe dapper ze zijn onder extreem risicovolle opdrachten”.

Georgië heeft ruim 900 militairen in Afghanistan gestationeerd en is van plan om komende lente nog 749 extra soldaten te sturen.

Sinds het land deelneemt aan de ISAF-missie zijn 15 Georgische soldaten in Afghanistan om het leven gekomen.


De onderstaande video van de NAVO over de Georgiërs in Afghanistan werd op 16 september 2011 op You Tube geplaatst. De soldaten bevinden zich in het district Musa Qala.