zaterdag 25 februari 2012

"Twee VS-soldaten doodgeschoten in gebouw ministerie Binnenlandse Zaken van Afghanistan"

Twee militairen uit de Verenigde Staten zijn zaterdag in het gebouw van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gedood. De slachtoffers werden volgens een anonieme bron doodgeschoten door Afghaanse collega’s.

Dat meldt TOLO News. De identititeit van de moordenaars is echter nog niet bevestigd.

Volgens Al Jazeera zijn er onbevestigde berichten dat een handgemeen leidde tot de dood van de Amerikaanse kolonel en majoor.

Een woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) meldt dat in Kabul-Stad een individu op ISAF-soldaten heeft geschoten waarbij twee militairen werden gedood.

"Initial reports indicate an individual turned his weapon against International Security Assistance Force service members in Kabul City today, killing two service members."

De ISAF meldt de nationaliteit van de slachtoffers en de exacte locatie van het incident in Kabul niet.

De NAVO heeft naar aanleiding van het incident alle militaire adviseurs teruggetrokken die verbonden zijn aan de ministeries in Kabul.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt in het hart van Kabul en wordt volgens TOLO News omsingeld door NAVO-troepen.

BBC-verslaggeefster Orla Guerin zei vanuit Kabul dat uit eerste rapportages blijkt dat de schutter geen Westerling was.

Ze zei dat er acht schoten werden gemeld in het gebouw, dat een van de veiligste moet zijn in Kabul. De dader zou in de hoogste mate gescreend moeten zijn.

Plaatselijke media zouden intussen melden dat de schutter een Afghaanse politieman was, maar dit is niet bevestigd.

Een bron bij de Afghaanse regering vertelde aan het persbureau AFP op basis van anonimiteit dat de dader een Afghaanse politieman is.

"A government source told AFP the two men were American advisors and that they were shot within the Afghan interior ministry in Kabul by a member of the Afghan police."

“There was a shooting inside the command and control center of the interior ministry and two Americans have been killed,” the source told AFP, requesting anonymity."

Volgens de NAVO is het nog te vroeg om te weten of de schietpartij in verband staat met de demonstraties in Afghanistan tegen de Koranverbranding op een Amerikaanse basis.

Dader en motief
De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval op de Amerikanen opgeëist en gezegd dat het uit wraak gebeurde voor de Koranverbranding op een Amerikaanse basis.

Als de daders soldaten van het Afghaanse leger zijn dan is dit de tweede keer sinds dinsdag dat Afghanen hun wapen keren tegen Amerikaanse soldaten, toen werd gemeld dat VS-militairen op Bagram Air Base religieus materiaal hebben verbrand, waaronder Korans.

Een Afghaanse soldaat sloot zich donderdag in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar aan bij demonstranten en schoot vervolgens twee Amerikaanse ISAF-militairen dood.



Zie ook:
Demonstraties tegen Koranverbranding Afghanistan eisen opnieuw levens
Opnieuw NAVO-militairen gedood in Afghanistan door man in legeruniform