maandag 20 februari 2012

NAVO-soldaat uit Albanië in Afghanistan gedood door mannen in politie-uniformen

Een groep mannen die uniforms van de Afghaanse politie droegen heeft in het district Spin Boldak in het zuidoosten van Afghanistan een NAVO-ISAF-militair uit Albanië doodgeschoten. Een tweede Albanese militair en een andere buitenlandse soldaat raakten gewond.

Dat heeft het ministerie van Defensie van Albanië bekendgemaakt. De Albanezen waren in het dorp om de opening van twee scholen en een gezondheidscentrum te bespreken.

- Aanvankelijk meldden media dat het Albanese ministerie van Defensie twee gedode soldaten had gemeld, maar dit is later bijgesteld naar 1 dodelijk slachtoffer -

De aanvallers begonnen te schieten met vijf machinepistolen en een licht machinegeweer.

Een Albanese kapitein, Feti Vogli (23 mei 1981) bezweek later in het hospitaal van de stad Kandahar aan zijn verwondingen. Een derde buitenlandse militair raakte gewond.

Korporaal Aleksander Jak Peci (26 september 1988) raakte ernstig gewond.

De Albanese minister van Defensie Arben Imami heeft samen met de chef van de generale staf van het leger, Xhemal Gjunkshi, en de commandant van de grondtroepen Viktor Bërdaj een bezoek gebracht aan de families van de militairen, aldus het ministerie van Defensie van Albanië.

De soldaten maakten deel uit van de Albanese vechtmissie “EAGLE 4”, als onderdeel van het Special Forces Battalion in Kandahar.

De schietpartij vond plaats in het dorp Robat in het district Spin Boldak in de provincie Kandahar in het zuidoosten van Afghanistan, aldus Abdul Raziq, de politiecommandant van Kandahar. Het district grenst aan Pakistan.

Vervolgens werden de Albanese soldaten door 11 mannen in politiekleding aangevallen.

Het Afghaanse ministerie van Defensie meldt dat Afghaanse politieagenten in de buurt van Kandahar in het zuiden van Afghanistan het vuur openden op Albanese en andere buitenlandse militairen.

Defensie zegt dat de resterende soldaten 11 Afghaanse agenten arresteerden die het vuur openden.

Toename aanvallen
Het gebeurt steeds vaker dat leden van Afghaanse strijdkrachten hun buitenlandse collega's aanvallen.

Volgens een telling van de krant USA Today zijn daardoor de afgelopen 5 jaar ruim 50 buitenlandse soldaten in Afghanistan om het leven gekomen.

Dit soort incidenten ondermijnen het vertrouwen tussen buitenlandse troepen en hun Afghaanse collega's.

Onlangs meldde de BBC dat ook de selectie van rekruten in Afghanistan een puinhoop is.

Volgens verslaggevers zijn de daders infiltranten van de Taliban of is er sprake van een conflict tussen de betrokkenen bij een dergelijk schietincident.

Albanië heeft ongeveer 270 militairen in Afghanistan gestationeerd. Het is voor het eerst dat er militairen uit het Balkanland in Afghanistan zijn gesneuveld.