zaterdag 11 februari 2012

4 bemanningsleden uit Tadzjikistan gedood bij helikoptercrash Afghanistan

Een helikopter van de NAVO is zaterdag in Shinkay in de provincie Zabul in het zuiden van Afghanistan gecrasht. Het gaat niet om een militaire helikopter. De 4 bemanningsleden zijn omgekomen.

De identiteit van de slachtoffers van de helikoptercrash van zaterdag in de Zuid-Afghaanse provincie Zabul is intussen bekendgemaakt. Het gaat om de 4 bemanningsleden uit Tadzjikistan die om het leven zijn gekomen.

Het persbureau AFP meldt dat Mohammad Jan Rasuli, de plaatsvervangend gouverneur van Zabul, heeft verklaard dat de helikopter door technische problemen verongelukte in het district Shinkay.

Ondanks de verklaring van Mohammad Jan Rasuli, hebben de Taliban gemeld dat hun strijders de helikopter neer hebben gehaald.

Het zou gaan om een EY-106 helikopter van Russische makelij.

De helikopter vloog voor de contractor Supreme Group uit de Verenigde Staten. Die zei dat het toestel water en voedsel transporteerde voor Amerikaanse strijdkrachten.

De helikopter opereerde voor het bedrijf Central Asian Aviation Services, aldus Supreme.

Ze werkten voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO.

De NAVO meldde zaterdag geen mogelijke slachtoffers of verdere details.

Vorige maand stortte een NAVO-helikopter neer tijdens een missie in het district Musa Qala in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand. Hierbij kwamen drie Amerikaanse contractarbeiders om het leven.

Bij een helikoptercrash in Helmand op 19 januari vonden 6 Amerikaanse mariniers de dood.

Dit jaar zijn al vier helikopters in Afghanistan gecrasht.

De NAVO maakt in Afghanistan op grote schaal gebruik van particuliere helikopters om goederen te vervoeren.