woensdag 1 februari 2012

Afghaanse soldaat schiet NAVO-soldaat dood in Afghanistan

Een militair van het Afghaanse leger heeft dinsdag in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan een collega van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO doodgeschoten.

Dat heeft een woordvoerder van de ISAF woensdag bekendgemaakt. De nationaliteit van het slachtoffer en de exacte locatie van het incident werden door de ISAF niet gemeld. Dat laat de ISAF altijd over aan het land van herkomst van het slachtoffer.

“An individual wearing an Afghan National Army uniform turned his weapon against an International Security Assistance Force service member in southern Afghanistan yesterday, killing one service member,” zo meldt de ISAF.

Het persbureau AFP bericht dat Sayed Malluk, de commandant van het Afghaanse Nationale Leger, het incident heeft bevestigd.

Volgens hem gebeurde het tijdens een nachtelijke wacht op een basis in het district Marjah in de provincie Helmand.

Maar hij zei dat de Afghaanse soldaat, die al meer dan twee jaar in het leger dient, aan onderzoekers heeft gezegd dat de schietpartij een ongeluk was, aldus AFP.

Het is het zesde incident dat wordt gemeld sinds 26 december dat een Afghaanse soldaat, of een opstandeling die zich als soldaat voordoet, zijn wapen keert tegen buitenlands troepen die Afghaanse veiligheidstroepen trainen.

In Helmand zijn voornamelijk Amerikaanse, Britse, Georgische en Deense troepen gestationeerd.

Op 20 januari schoot een soldaat van het Afghaanse leger vier Franse collega’s dood in de provincie Kapisa in het oosten van het land.

Sinds 2005 zijn volgens cijfers van de NAVO meer dan 50 NAVO-soldaten gedood en 48 gewond door Afghaanse militairen.

Het afgelopen jaar is het meest dodelijke jaar tot nu toe geweest voor NAVO-instructeurs door toedoen van hun eigen leerlingen.

Volgens verslaggevers gaat het in dit soort gevallen om infiltranten van de Taliban of ligt er een conflict tussen de betrokken soldaten aan ten grondslag.

Dit soort gebeurtenissen zouden verder het vertrouwen tussen de buitenlandse soldaten in Afghanistan en de Afghaanse collega's met wie ze samenwerken ondermijnen.