zaterdag 12 mei 2012

Twee Britse soldaten doodgeschoten door Afghaanse politieagenten

Update: Het ministerie van Defensie van Groot-Brittannië heeft zondag bevestigd dat zaterdag twee Britse ISAF-soldaten dood zijn geschoten door Afghaanse agenten. Het incident vond plaats in ze Zuid-Afghaanse provincie Helmand.

De ene soldaat diende bij het 1st Battalion Welsh Guards, de ander was een luchtmachtmilitair van de Royal Air Force, aldus een verklaring van het leger.

Het tweetal was lid van een adviesteam en zorgde voor de veiligheid bij de patrouillebasis Attal, in het district Lashkar Gah, waar een ontmoeting met plaatselijke functionarissen plaatsvond.

Zaterdag was er onduidelijkheid over het aantal gedode NAVO-soldaten bij het incident en de identiteit van de aanvallers.

"Serving as part of part of an advisory team, the two servicemen were providing security for a meeting with local officials near patrol base Attal, in the Lashkar Gah district of Helmand province, when they were shot and killed by members of the Afghan Police Force."

---
Een militair uit Groot-Brittannië van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO is zaterdag omgekomen toen twee mannen in Afghaanse politie-uniformen het vuur op hem en collega's openden.

Twee andere Britten raakten gewond.

Dat meldt het persagentschap Pajhwok. Het incident vond plaats in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan.

“One British soldier was killed and two others were wounded on Saturday when two Afghan policemen opened fire on them in the southern province of Helmand, officials said.”

Een woordvoerder van ISAF maakt melding van twee doden onder ISAF-militairen, maar zegt dat de aanval werd uitgevoerd door opstandelingen die een politie-uniform droegen en niet door politieagenten.

Een van de aanvallers werd volgens de ISAF gedood, een ander raakte gewond.

Onduidelijkheid over aanvallers
Er zijn tegenstrijdige berichten over de identiteit van de aanvallers.

CNN meldt later op de dag dat de ISAF heeft verklaard dat het niet duidelijk is of de aanvallers opstandelingen waren of tot de Afghaanse politie behoorden.

"One of the attackers was killed when NATO forces returned fire, but the other managed to escape and is currently being sought after, ISAF reported.

It's not clear whether the attackers were insurgents or Afghan police, said ISAF spokesman Jimmie Cummings."

Een woordvoerder van de politie van Helmand, Fareed Ahmad, vertelde volgens de Associated Press dat de aanvallers al een jaar bij de politie werken. Ze zijn afkomstig uit de provincie Nangarhar in het oosten van het land.

Hij zei verder dat een derde politieman het vuur opende op de aanvallers en er een doodde en de ander, die wel wist te ontkomen, verwondde.

De politie van Helmand vertelde aan het persbureau AFP dat twee Afghaanse politieagenten het vuur openden op Britse soldaten op een gezamenlijke basis in het district Nahre Saraj.

"Helmand province police spokesman Farid Ahmad Farhang told AFP that "two Afghan policemen opened fire on British soldiers inside a joint military base in Nahre Saraj district.""

Het Verenigd Koninkrijk heeft momenteel ongeveer 9.500 troepen in Afghanistan gestationeerd. De meeste Britten bevinden zich in de gewelddadige provincie Helmand.

Vrijdag kwam in het oosten van Afghanistan een Amerikaanse ISAF-soldaat om toen hij werd beschoten door een luitenant van het Afghaanse leger.

Dit laatste incident bracht het totaal aantal buitenlandse militairen dat dit jaar door leden van Afghaanse veiligheidstroepen werd gedood op 20.

Zie ook:
Opnieuw NAVO-soldaat doodgeschoten door man in Afghaans legeruniform