maandag 7 mei 2012

Persoon in Afghaans legeruniform schiet Amerikaanse NAVO-soldaat dood in Afghanistan

Een individu gekleed in een uniform van het Afghaanse Nationale Leger (Afghan National Army/ANA) heeft zondag in het zuiden van Afghanistan zijn wapen tegen soldaten van de Coalitie gekeerd.

Daarbij is een soldaat van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht om het leven gekomen.

De Associated Press meldt intussen dat het slachtoffer een Amerikaanse marinier is. Er raakte nog een Amerikaan gewond.

Een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO meldt in een verklaring dat de persoon die het vuur opende vervolgens werd gedood toen Coalitiestrijdkrachten het vuur beantwoordden.

“An individual wearing an Afghan National Army uniform turned his weapon against coalition service members in southern Afghanistan today, killing one service member.

The individual who opened fire was killed when coalition forces returned fire.

The incident is under investigation.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities.”

De precieze locatie van het incident en de nationaliteit van de gedode soldaat werden niet bekendgemaakt. Dat wordt altijd overgelaten aan het land van herkomst van slachtoffers.

In het zuiden van Afghanistan zijn voornamelijk militairen uit de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ gestationeerd.

Verslaggevers melden bij dit soort incidenten dat het meestal gaat om een infiltrant van de Taliban of dat er een conflict tussen de betrokken soldaten aan vooraf is gegaan.

Dit soort gebeurtenissen, die "green on blue" worden genoemd, beschadigen het vertrouwen tussen de buitenlandse militairen en hun Afghaanse collega's die verwacht worden bondgenoten te zijn.

De krant USA Today schrijft dat bijna 20 van dit soort incidenten dit jaar het wantrouwen tussen de door de VS geleide Coalitie en hun Afghaanse partners hebben doen toenemen.

Dit soort incidenten vinden al jaren plaats, maar ze nemen in sterke mate toe. Ze worden bovendien door het leger "ondergerapporteerd", aldus de krant. Militaire woordvoerders melden alleen dodelijke aanvallen.

"The U.S.-led coalition routinely reports each time an American or other foreign soldier is killed by an Afghan in uniform, but the military is underreporting the number of overall attacks."