maandag 28 mei 2012

Twee NAVO soldaten omgekomen bij crash helikopter in Afghanistan

Bij de crash van een NAVO-helikopter in het oosten van Afghanistan zijn maandag twee militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO omgekomen.

Een woordvoerder van de NAVO maakte de twee slachtoffers onder NAVO-troepen bekend. Ook in het zuiden van Afghanistan sneuvelde maandag een NAVO-militair.

De nationaliteit van de slachtoffers meldt de NAVO niet. Dat wordt altijd overgelaten aan het land van herkomst van slachtoffers.

Op het moment van de helikopter-crash waren er geen vijandelijkheden in het gebied, aldus de NAVO. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de crash.

Elders in het oosten van Afghanistan crashte zondag nog een helikopter van de NAVO. Daarbij zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen.

De NAVO zegt dat deze crash eveneens niet het gevolg was van vijandelijkheden.

Een woordvoerder van de Taliban claimt dat zijn groepering een helikopters heeft neergehaald in het district Nirkh in de provincie Wardak en dat daarbij de inzittenden zijn omgekomen, aldus Pajhwok.

Volgens TOLO News heeft de Taliban verklaard dat bij het eerste incident in Wardak een helikopter van het type Chinook werd neergehaald en in de provincie Paktika ook een helikopter, waarvan TOLO het type niet meldt.

In de Regio Oost-Afghanistan zijn voornamelijk Amerikaanse soldaten gestationeerd. De provincie Wardak wordt geleid door Turkije.

Aanslag in Baghlan
Bij een aanslag met een bermbom maandag in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan zijn 7 doden gevallen.

Een voertuig werd door een bermbom geraakt waarbij al de 7 inzittenden de dood vonden. De politiechef van Baghlan vertelde dat onder de doden 3 burgers en 4 leden van de Afghan Local Police zijn.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist en gezegd dat die gericht was tegen de politie.