zondag 20 mei 2012

Twee NAVO-soldaten en twee kinderen omgekomen bij zelfmoordaanslag Tarin Kowt in Uruzgan

Bij een zelfmoordaanslag in Tarin Kowt, de hoofdstad van de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan, zijn twee militairen van de NAVO en twee kinderen gedood. Er vielen ook gewonden onder burgers.

Het Franse TV5 maakt melding van twee gedode ISAF-soldaten en twee gedode kinderen. Meerdere burgers raakten gewond.

"Deux soldats de l'Isaf, la force armée de l'Otan en Afghanistan, ont été tués dans une attaque d'insurgés dans le sud du pays, où la rébellion est très active, a fait savoir l'Isaf dans un communiqué."

"Un "attentat suicide contre un convoi de l'Isaf s'est produit (dimanche) matin", a déclaré à l'AFP le général Matiullah Khan, chef de la police de l'Oruzgan (sud), où l'incident s'est produit, ajoutant que deux enfants avaient été tués et plusieurs civils blessés."

The New York Times meldt in de loop van de dag dat Amerikaanse troepen werden aangevallen in Tarin Kowt.

“De soldaten bezochten een plaatselijk politiestation toen de aanslagpleger naar ze toe kwam, aldus Mohammad Ghulab Khan, de chef van de afdeling criminaliteit in de provincie.”

----

TOLO News bericht dat de zelfmoordaanvaller te voet een konvooi van de NAVO aanviel dat zich door Tarin Kowt bewoog, aldus Fareed Ayal, de woordvoerder van de politiechef van de provincie.

Hij vertelde dat er een aantal slachtoffers was gevallen onder de buitenlandse troepen, maar hij kon geen exacte informatie vertrekken.

Het persagentschap Pajhwok bericht dat bij de aanslag vijf kinderen gewond zijn geraakt.

Khaama meldt dat Salim Ehsas, een woordvoerder van de 404 Maiwand Security Commandment, zei dat minstens vier leden van de Coalitie en twee Afghaanse kinderen gewond raakten.

Het hoofd van de veiligheidsdienst in Tarin Kowt, Gul Aqa, vertelde dat zes Afghaanse kinderen verwondingen opliepen.

Hij zei dat de buitenlandse troepenmacht verliezen leed, maar wist geen aantal te noemen.

TOLO News meldt dat een functionaris op basis van anonimiteit zei dat er twee militairen van de ISAF-troepenmacht werden gedood, maar dit is niet bevestigd door ISAF.

Er zijn versterkingen gestuurd naar de plaats van het incident en de weg is afgesloten.

De provincie Uruzgan wordt voor de ISAF geleid door Australië. Het land krijgt daarbij steun van onder meer de Verenigde Staten.

In Afghanistan zijn ongeveer 130.000 ISAF-troepen gestationeerd, waaronder 90.000 uit de Verenigde Staten en 9.500 uit Groot-Brittannië.

De oorlog in het Aziatische land heeft dit jaar aan 159 militairen van de ISAF-veiligheidsmacht het leven gekost, waaronder 23 in mei.