vrijdag 11 mei 2012

Opnieuw NAVO-soldaat doodgeschoten door man in Afghaans legeruniform

Een persoon gekleed in een uniform van het Afghaanse leger heeft vrijdag op een basis in de provincie Kunar in het oosten van Afghanistan het vuur geopend op zijn buitenlandse collega’s.

Volgens de Afghaanse politie is hierbij een Amerikaan gedood en zijn twee Amerikanen gewond geraakt. De aanvaller, volgens Afghaanse bronnen een luitenant, wist te ontkomen.

Een woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) meldt in een verklaring dat een persoon in een uniform van de Afghaanse krijgsmacht zijn wapen keerde tegen leden van de internationale coalitie.

"An individual wearing an Afghan National Army uniform turned his weapon against coalition service members in eastern Afghanistan today, killing one service member.

The incident is under investigation.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities."

De ISAF maakte de nationaliteit van de omgekomen militair niet bekend. Maar een plaatselijke politiechef in de provincie Kunar zei dat de overleden soldaat een Amerikaan is.

Het persagentschap Pajhwok meldt dat bij het incident ook twee Amerikanen gewond zijn geraakt.

CNN bericht dat het onduidelijk is of de aanvaller een Afghaanse soldaat is of een infiltrant die een uniform droeg.

De politie zegt volgens CNN dat de aanvaller een Afghaanse soldaat was. Maar de Taliban zeiden dat de aanvaller deel uitmaakte van de Taliban en geïnfiltreerd was om buitenlandse militairen aan te vallen.

De aanval vond plaats op de controlepost in Jalala in het district Ghaziabad, zo vertelde het districtshoofd aan Pajhwok.

Abdul Wahab zei dat de Afghaanse soldaat op de Amerikanen schoot na een verbale aanvaring.

Het districthoofd van Narai bevestigde het incident. Gul Zamen identificeerde de aanvaller als Mahmood, een inwoner van het district Marja in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan.

Hij zei dat de moordenaar, een luitenant, 20 dagen geleden werd overgeplaatst naar Kunar.

Dit laatste incident brengt het totaal aantal buitenlandse soldaten dat dit jaar door een lid van Afghaanse veiligheidstroepen is gedood op 20.