zaterdag 9 augustus 2008

Coalitiemilitair gedood door bermbom in West-Afghanistan

In het westen van Afghanistan is vrijdagochtend een soldaat van de coalitie om het leven gekomen door de explosie van een bermbom.

De Coalitie maakte de naam en de nationaliteit van het slachtoffer nog niet bekend.

Het Amerikaanse leger maakte zondag 10 augustus bekend dat vrijdag “petty officer second class” Anthony M. Carbullido (25) uit Agat op het eiland Guam de dood vond in Sangatesh toen zijn konvooi werd getroffen door een bermbom.

Carbullido maakte deel uit van het Naval Hospital Corps School in Great Lakes in de staat Illinois.

Een woordvoerder van de gouverneur van de noordwestelijke provincie Badghis maakte melding dat er vrijdag een coalitiesoldaat in deze provincie was gedood.

Badghis behoort tot het Regionaal Commando West van de ISAF-troepenmacht maar er zijn ook militairen van de Coalitie actief.

Vooral de laatste drie maanden kwamen er veel buitenlandse soldaten om in Afghanistan. In mei waren dat er 24, in juni 45 en in augustus 30.

Vorig jaar vielen er in deze maanden respectievelijk 25, 24 en 29 doden en in 2006: 17, 22 en 19.

De slachtoffers maakten deel uit van de Coalitie die door de VS wordt geleid of de door de NATO geleide ISAF-veiligheidsmacht.

Het totale aantal Amerikaanse slachtoffers in Afghanistan sinds de oorlog eind 2001 begon is intussen opgelopen tot boven de 500.

Amerikaanse soldaten nemen deel aan de Coalitie en aan de ISAF-troepenmacht.