donderdag 21 augustus 2008

Drie ISAF-soldaten uit Canada gesneuveld door bermbom in Zhari in Zuid-Afghanistan

Door de ontploffing van een bermbom in het gewelddadige district Zhari in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar zijn woensdag 3 ISAF-troepen uit Canada om het leven gekomen. Een vierde Canadees raakte zwaargewond.

Dat heeft het Canadese ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt. De mannen voerden een verkenningsmissie uit toen het voertuig waarin ze zaten werd getroffen door een bermbom.

De slachtoffers zijn sergeant Shawn Eades, korporaal Dustin Wasden en “sapper” Stephan Stock. Ze waren op patrouille om een weg te verkennen die in de toekomst zou kunnen worden gebruikt.

De drie mannen waren “Combat Engineers” en dienden bij het 12 Field Squadron, 1 Combat Engineer Regiment uit Edmonton in Alberta. Ze vormden een aanvulling op de second Battalion Princess Patricia’s Canadian Light Infantry Battle Group.

Wasden werd in juni nog geïnterviewd door de Canadese nieuwszender CBC en zei dat “gevaren deel uitmaken van het beroep als soldaat”. Op dat moment had hij juist het nieuws vernomen dat er drie kameraden van hem in Afghanistan waren omgekomen.

Met de dood van de drie genisten komt het aantal Canadese soldaten dat sinds het land in februari 2002 mee ging doen aan de strijd in Afghanistan op 93. Ook een diplomaat en twee hulpverleners uit Canada vonden in Afghanistan de dood.

De dood van de Canadezen brengt het aantal buitenlandse militairen dat in 24 uur in Afghanistan om het leven is gekomen op 8.

Woensdag sneuvelden er 3 soldaten uit Polen in Ghazni en een coalitiemilitair in het westen van Afghanistan.

In het oosten van Afghanistan kwam woensdag nog een ISAF-soldaat om bij een incident dat niet in verband staat met een gevechtshandeling.

Frankrijk
De NAVO heeft intussen donderdag ontkend dat er maandag op dinsdag ISAF-manschappen uit Frankrijk om het leven zijn gekomen door “eigen vuur”.

De verdragsorganisatie zei in een verklaring “dat geen van de 10 Franse troepen per vergissing is gedood door gevechtstoestellen van de Alliantie”.

Met de dood van deze soldaten komt het totaal aantal buitenlandse soldaten dat in augustus in Afghanistan om het leven is gekomen op 40.

Hiermee is augustus 2008 de op een na dodelijkste maand voor de gezamenlijke legers van de ISAF en de Coalitie na juni 2008 toen er 45 militairen de dood vonden in Afghanistan.

Zie ook
Tien ISAF-soldaten uit Frankrijk gesneuveld in Surobi bij Kabul