vrijdag 1 augustus 2008

Vijf ISAF-soldaten gedood door bermbommen in Oost-Afghanistan

De maand augustus is bloedig begonnen voor de ISAF-troepenmacht in Afghanistan. Bij twee verschillende incidenten met bermbommen sneuvelden vrijdag vijf militairen van het bondgenootschap in het oosten van het land. Ook een Afghaanse burger kwam om het leven.

Vier soldaten en een burger kwamen om in de provincie Kunar. De Afghaan werkte als tolk voor de buitenlanders. De vijfde militair sneuvelde in Khost.

De NAVO maakte de nationaliteit van de omgekomen soldaten nog niet bekend. Dat wordt altijd overgelaten aan het land van herkomst. In Kunar en Khost zijn voornamelijk Amerikanen actief.

Slachtoffers
Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte maandag 4 augustus de identiteit van de 4 Amerikaanse dodelijke slachtoffers die vrijdag in de Chowkay vallei in de oostelijke provincie Kunar vielen bekend.

Het gaat om soldaat William J. Mulvihill (20) uit Leavenworth in de staat Kansas, tweede luitenent Michael R. Girdano (23) uit Pennsylvania en soldaat David J. Badie (23) uit Rockford in de staat Illinois.

Zij maakten deel uit van de Special Troops BN, 3rd Brigade Combat Team, 1st Infantry Division uit Fort Hood in de staat Texas.

Het vierde slachtoffer is soldaat Jair De Jesus Garcia (29) uit Chatsworth (California), die diende bij het 4th Cavalry Regiment, 3rd Brigade Combat Team, 1st Infantry Division.

Het ministerie maakt op maandag ook de dood bekend van sergeant Ryan P. Baumann (24) uit Great Mills in de staat Maryland. Hij stierf vrijdag 1 augustus aan verwondingen die hij opliep toen zijn voertuig werd getroffen door een bermbom bij “Route Alaska”.

Hij maakte deel uit van het 4th Battalion, 320th Field Artillery Regiment, 4th Brigade Combat Team, 101st Airborne Division (Air Assault) uit Fort Campbell in de staat Kenticky.

In de maand juni vond een maandrecord van 45 buitenlandse militairen in Afghanistan de dood sinds de oorlog eind 2001 begon.

In juli kwamen er 30 om het leven. Het dodental onder de buitenlandse militairen in 2008 is intussen opgelopen tot 158. Over heel 2007 waren dat er 232.

Volgens verslaggevers beleeft Afghanistan de bloedigste tijd sinds het bewind van de Taliban eind 2001 door de coalitie Enduring Freedom die door de Verenigde Staten wordt aangevoerd werd afgezet.

Uit cijfers blijkt dat het aantal aanslagen en aanvallen van opstandelingen dit jaar met 40 procent is toegenomen vergeleken met vorig jaar.