dinsdag 12 augustus 2008

ISAF-soldaat uit Letland gedood door bermbom in Afghanistan

Door de explosie van een bermbom in de stad Maymaneh in de provincie Faryab in het noordwesten van Afghanistan is maandag een soldaat uit Letland om het leven gekomen. Drie Letse soldaten en 13 burgers liepen verwondingen op.

Het dodelijke slachtoffer is de soldaat eersteklas Edgars Ozolins. Het Letse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat de troepen een afvaardiging van de pers aan het escorteren waren op het moment dat de ontploffing plaatsvond.

De minister van Defensie van het land, Vinets Veldre, betuigde in een telefoongesprek met de moeder van Ozolins zijn blijk van medeleven.

Maris Riekstins, de minister van Buitenlandse Zaken van Letland, bracht zijn condoleances over aan de familieleden en vrienden van de omgekomen militair.

Het is de eerste keer dat in Afghanistan een soldaat uit het Baltische de dood vindt.

Riga heeft volgens het ministerie van Defensie van het land 117 soldaten, twee afgevaardigden van de nationale politie en een vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Afghanistan gestationeerd.

Het land is deelnemer aan de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO sinds 2003. Het is de eerste keer dat er in Afghanistan een soldaat uit de Baltische repuibliek om het leven komt.

Letten ondersteunen het Provinciaal Reconstructie Team in de provincie Faryab dat wordt geleid door Noorwegen en deel uitmaakt van het Regionaal Commando Noord van de ISAF.

In de zuidoostelijke provincie Khost kwamen eveneens maandag vier burgers om het leven toen hun voertuig door een bermbom werd geraakt.

Maandag kwamen in Afghanistan nog een ISAF-soldaat uit Groot-Brittanniƫ en een uit Canada om.
Britse ISAF-militair en burgers gedood door bomauto in Kabul
Militair van de ISAF uit Canada gedood in Zuid-Afghanistan
Letland en de NAVO-ISAF-missie in Afghanistan