woensdag 20 augustus 2008

Drie ISAF-militairen uit Polen gesneuveld in Afghanistan

Door de explosie van een mijn in de provincie Ghazni in oostelijk Afghanistan zijn woensdag drie Poolse soldaten van de ISAF-veiligheidsmacht om het leven gekomen. Een vierde Pool raakte zwaar gewond.

Poolse media meldden dat de ontploffing plaatsvond op ongeveer 20 kilometer van de basis in Ghazni. De gewonde militair is met een helikopter overgebracht naar het hospitaal van de internationale legerbasis in Bagram.

De Poolse majoor Jacek Poplawski deelde mee dat de toestand van de gewonde ernstig is.

De dodelijke slachtoffers zijn korporaal Waldemar Sujdak (28), en de soldaten eersteklas Paweł Szwed (27) en Paweł Brodzikowski (25).

De soldaten maakten deel uit van de 2nd Mazovian Engineers Brigade uit de plaats Kazuń.

In Afghanistan zijn ongeveer 1.200 soldaten uit het Oost-Europese land gestationeerd. Binnenkort worden 400 Poolse versterkingen verwacht die eind vorig jaar al waren toegezegd.

Warchau assisteert de ISAF-missie in het oostelijke deel van Afghanistan waar het aantal aanvallen van de Taliban dit jaar met zeker 40 procent is toegenomen. Samen met het zuiden is het de gevaarlijkste regio waarbinnen de ISAF actief is.

De Polen ondersteunen in het oosten Provinciale Reconstructie Teams die door de Amerikanen worden geleid.

Bij gevechten op maandag en dinsdag in Surobi bij Kabul kwamen 10 Fransen om en raakten er 21 gewond. Woensdag vond een Coalitiesoldaat in het westen van het land de dood.

Het aantal buitenlandse soldaten dat in augustus in Afghanistan om het leven is gekomen is ondertussen opgelopen tot 36. Daarmee is deze maand de op twee na bloedigste sinds de invasie in Afghanistan eind 2001 begon.

In heel 2008 zijn er nu 189 buitenlanders gedood die behoorden tot de Coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid of de ISAF-veiligheidsmacht die onder leiding staat van de NAVO.

Met de dood van de drie soldaten komt het aantal dodelijke slachtoffers aan Poolse kant in Afghanistan op 8 te staan.