zondag 17 augustus 2008

“Vier militairen uit de VS gedood in Ghazni door bermbom”

Een overheidsfunctionaris in de provincie Ghazni heeft zaterdag gezegd dat er vier buitenlandse soldaten om het leven zijn gekomen door de ontploffing van een bermbom in Nawa in het zuiden van de gewelddadige provincie Ghazni.

Afghaanse media melden dat Mohibullah Khpalwak, een bestuurder uit Nawa, zei dat het NAVO soldaten betrof die de stad verlieten. “Het voertuig waarin de troepen zaten werd verwoest en de vier Amerikaanse inzittenden kwamen om het leven.”

Het incident zou zich hebben voorgedaan in het gebied Kharili.

De Taliban op hun beurt beweren dat ze twee voertuigen hebben vernietigd, maar de rebellen overdrijven vaak hun daden, of melden dat ze buitenlandse soldaten hebben gedood terwijl dit helemaal niet zo is.

Eerder werd gemeld dat het district Nawa vrijdag door de Taliban werd ingenomen. Er werd gezegd dat 100 tot 150 Amerikaanse soldaten en Afghaanse strijdkrachten zich terugtrokken.

Afghaanse media zeggen dat de Taliban het districtscentrum in brand staken en zich daarna terugtrokken in gebieden rondom Nawa. Ze waren het district “binnengekropen” vanuit de naburige provincies Paktika en Zabul en hielden het al enige tijd omsingeld.

Khpalwak verklaarde dat de stad Nawa al langer dan een maand door de opstandelingen werd bedreigd.

De dood van de Amerikanen is niet gemeld door de buitenlandse strijdkrachten of grote internationale persbureaus. Het is al eerder voorgekomen dat Afghaanse media melding maken van slachtoffers onder de buitenlandse troepen en dat dit later wordt ontkend door de ISAF of de door de VS geleide Coalitie.

De provincie Ghazni die ten zuiden ligt van Kabul is erg onrustig en er wordt vaak gevochten. Waarnemers zeggen dat de Taliban onder meer vanuit hier de druk op willen voeren op de hoofdstad Kabul.

Het district Nawa ligt helemaal in het uiterste zuiden van Ghazni, dus nog verder weg van Kabul dan grote delen van de gewelddadige provincie Paktika.

Het kan ook de bedoeling zijn van de opstandelingen om op verschillende plaatsen de druk op te voeren.

De inname van een district is volgens deskundigen daarnaast altijd goede propaganda voor de islamistische Taliban-beweging omdat ze zo de zwakte van de regering en de buitenlanders aantonen.

Zie ook
Taliban veroveren Nawa, Amerikanen verlaten het district in de provincie Ghazni