zaterdag 9 augustus 2008

Soldaat uit Canada gedood in Zhari in Zuid-Afghanistan

Een Canadese soldaat is overleden aan de verwondingen die hij opliep tijdens een schermutseling in het gewelddadige district Zhari in de zuidelijke provincie Kandahar. Media in Canada melden dat hij gedood kan zijn door een medewerker van een beveiligingsbedrijf.

Zaterdagochtend vond er een treffen plaats in Zhari (Zharey) waarbij strijdkrachten van de coalitie, opstandelingen en beveiligingspersoneel van een civiel konvooi betrokken waren, aldus het Canadese ministerie van Defensie dat een onderzoek instelt naar de gebeurtenissen.

Het ministerie zegt dat meer informatie wordt verstrekt wanneer die beschikbaar is.

Het slachtoffer is de korporaal Joshua Brian Roberts uit Saskatoon. Hij diende bij het 2nd Battalion, Princess Patricia’s Canadian Light Infantry die hun basis hebben in Shilo in Manitoba.

Hij maakte deel uit van het 9de peloton van de Charlie Compagnie en was de commandant van de bemanning van een pantserwagen. Hij zat in de geschutskoepel toen hij door een kogel werd getroffen.

Na het incident werd er onmiddellijk eerste hulp verleend aan Roberts. Hij werd per helikopter overgebracht naar het Role 3 Multi-National Medical Facility bij het vliegveld van de zuidelijke stad Kandahar, waar bij aankomst zijn dood werd vastgesteld.

“Roberts was verloofd en stond op het punt om te gaan trouwen. Zijn vriendin verwacht volgende maand een baby,” aldus kapitein MacGregor van het Canadese leger.

Een woordvoerder van het ministerie zei in een verklaring: “Al de leden van de Task Force Kandahar leven mee met de familie en vrienden van onze gevallen kameraad.”

De Canadese minister van Defensie Peter Gordon MacKay zei in een verklaring “dat onze gedachten en gebeden bij de nabestaanden zijn in dit rouwproces”. Hij kondigde een onderzoek aan naar de dood van de korporaal.

De Canadese krant The Globe and Mail schrijft zaterdag dat er onbevestigde berichten zijn dat de infanterist Roberts neergeschoten is door een lid van een particulier beveiligingsbedrijf.

Maar brigadegeneraal Denis Thompson, de Canadese commandant van de Task Force Kandahar, wilde zaterdagavond tijdens een gesprek met de pers niet bevestigen dat Roberts werd gedood door een medewerker van een beveiligingsbedrijf.

Beveiligingsbedrijf
Generaal Thompson weigerde de naam te noemen van de beveiligingsfirma die op dat moment in de buurt was.

Maar de krant meldt dat een firma, met de naam Compass Integrated Security Solutions, betrokken is geweest bij meer dan een incident waarbij het Canadese leger betrokken was in Afghanistan.

In april openden Canadese soldaten het vuur op een voertuig van Compass dat weigerde te stoppen toen daarom werd gevraagd. Hierbij kwam een persoon om het leven en raakten drie mensen gewond.

Vorig jaar oktober schoten soldaten op een wagen van Compass waarbij 7 Afghanen gewond raakten.

Maar generaal Thompson zei volgens The Globe and Mail “niet ongerust te zijn over de aanwezigheid van particuliere beveiligingsbedrijven in het operatiegebied.”

Volgens hem is het zonder de beveiligingsbedrijven onmogelijk om te bereiken wat de Canadezen bereiken in de provincie Kandahar.

Hij vertelde verder dat er ook enkele beveiligingstaken worden uitgevoerd door particuliere firma’s bij de basis van het Canadese Provincial Reconstruction Team zelf.

Thompson zei dat er veel veiligheidsaspecten kleven aan de missie die worden uitgevoerd door zulk soort bedrijven. “Ze overdragen aan het leger zou onze taak onmogelijk maken,” aldus de generaal.

The Globe and Mail maakte de naam van de bron of de aanleiding om te veronderstellen dat Roberts door een lid van het beveiligingsbedrijf is gedood niet bekend, behalve dat er bij het incident een beveiligingsbedrijf betrokken was.

Roberts is de 89ste soldaat van het Canadese leger die sneuvelt in Afghanistan. Ook een Canadese diplomaat vond er de dood.