zondag 31 augustus 2008

Militair van de ISAF uit Roemenië gedood door bermbom in Afghanistan

Een Roemeense soldaat van de ISAF-veiligheidsmacht is zondag om het leven gekomen toen zijn voertuig tijdens een patrouille op 20 kilometer van Zabul werd opgeblazen. Drie landgenoten van de man raakten gewond.

Het slachtoffer is sergeant-majoor Dragoş Traian Alexandrescu. Het ministerie van Defensie in Boekarest meldde dat de wagen die werd geraakt deel uitmaakte van een konvooi dat bestond uit vier voertuigen.

Het incident speelde zich af op de snelweg A1 van Qalat, de hoofdstad van de zuidoostelijke provincie Zabul, naar Kabul.

Alexandrescu is het is 8ste dodelijke slachtoffer uit Roemenië in Afghanistan waar het land met ongeveer 650 troepen deelneemt aan de buitenlandse militaire missies.

561 Roemeense manschappen doen mee aan de ISAF-veiligheidsmacht die wordt geleid door de NAVO en 84 aan de Operation Enduring Freedom die onder Amerikaans bevel staat.

Boekarest ondersteunt in het Aziatische land onder meer het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van de ISAF in de provincie Zabul dat daar wordt geleid door de Verenigde Staten.

Met de dood van de Roemeen komt het aantal dodelijke slachtoffers onder de buitenlandse soldaten deze maand op 45. Hiermee evenaart augustus het record van juni 2008 wat betreft het aantal doden dat in een maand is gevallen sinds de oorlog in oktober 2001 begon.

Afghaanse media maakten in augustus nog melding van minstens 8 buitenlandse soldaten die in het Aziatische land omkwamen, waaronder vier Amerikanen, maar deze slachtoffers werden noch door ministeries van Defensie, noch door grote westerse media, genoemd.

Het Afghaanse leger maakt daarnaast ook gebruik van Amerikaanse voertuigen, en er zijn landen in Afghanistan actief, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, die liever niet in het nieuws komen en ook gebruik maken van voertuigen van Amerikaanse makelij.