woensdag 27 augustus 2008

ISAF-militair uit Duitsland gesneuveld door bermbom in Chardara in Kunduz in Noord-Afghanistan

In de noordelijke provincie Kunduz is een Duitse soldaat van de International Security Assistance Force (ISAF) bij een explosie om het leven gekomen. Drie landgenoten van de man raakten gewond.

De aanslag zou zijn uitgevoerd met een bom die op afstand bedienbaar was en ging af toen een Duits konvooi dat uit 8 voertuigen bestond passeerde. De slachtoffers zijn paratroepers van een basis in het zuidwesten van Duitsland.

De gewonde militairen werden verzorgd door verplegers van hun eenheid voordat ze door de lucht werden overgebracht naar de grootste Duitse basis in Mazar-e Sharif.

Het Duitse leger deelde mee dat het dodelijke slachtoffer de 29-jarige Mischa Meier is. Hij was paratroeper bij het Fallschirmjägerbataillon 263, dat als thuisbasis Zweibrücken heeft.

De gouverneur van Kunduz, Mohammed Omar, vertelde dat de aanslag plaatsvond in het district Chardara. Hij legde de verantwoordelijkheid ervoor bij de militanten van de Taliban en het netwerk van Al-Qaida.

Chardara (Chahar dara) ligt ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Kunduz.

Brigadegeneraal van de politie, Abdul Rahman Aqtash, vertelde dat door de explosie een voertuig van de ISAF werd opgeblazen dat op weg was tussen de districten Aliabad en Chardara.

Afghaanse media meldden aanvankelijk dat de gewonden werden overgebracht naar een hospitaal bij het vliegveld van Kunduz.

Brigadegeneraal Richard Blanchette, woordvoerder van de ISAF, zei in een verklaring: “Ons diepste medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van de militairen die het verlies moeten verwerken.”

Het is het eerste dodelijke slachtoffer aan Duitse kant sinds 15 maanden, zo melden Duitse media. Het ministerie van Defensie in Berlijn noemde het “een lafdadige en verwerpelijke aanval”.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel toonde zich geschokt door de dood van de soldaat en stuurde haar condoleances naar de familie van de slachtoffers.

Verslechtering veiligheid
De Duitse minister van Defensie Franz Josef Jung bevestigde dat de veiligheidssituatie in het noorden van Afghanistan verslechtert. Hier voert Duitsland wederopbouwprojecten uit.

Jung zei dat de veiligheidssituatie in het land de laatste maanden is verslechterd en daarom had zijn land onlangs versterkingen gestuurd naar de regio Kunduz. De slachtoffers behoorden tot de extra soldaten die werden gezonden.

Er vindt een toename van aanvallen plaats op de Duitsers in het noorden van Afghanistan. Drie weken geleden raakten drie Duitsers gewond bij een soortgelijke aanval in een naburige provincie. De Taliban eisten de verantwoordelijkheid voor die aanval op.

In mei 2007 vonden drie Duitse soldaten en 8 burgers de dood bij een aanval in Kunduz. Dit was de zwaarste aanval op Duitsers tot nu toe in Afghanistan.

Eind vorig jaar vertelde Duitse functionarissen al dat er steeds meer aanvallen worden uitgevoerd op Duitse installaties in het land.

Media in Duitsland melden dat er sinds begin dit jaar 26 aanslagen in het noorden van Afghanistan werden uitgevoerd, waarvan 18 in de omgeving van Kunduz.

De noordelijke en westerse regio’s in Afghanistan worden nog wel steeds relatief rustig genoemd.

Mandaat
Begin oktober neemt Berlijn een besluit over de verlenging van het Duitse mandaat in Afghanistan. Vorig jaar werd dit voor een jaar verlengd. Duitsland neemt het besluit steeds een aantal dagen voordat het afloopt.

Naar verwachting vraagt de regering aan het parlement om goedkeuring om de maximale Duitse troepenaanwezigheid in het Aziatische land op te voeren van 3.000 naar 4.500 manschappen.

De NAVO en de Amerikanen hebben verschillende keren verzocht om Duitse steun in het zuiden van het land maar op dat verzoek is Berlijn niet ingegaan.

Duitsland leidt vanuit Mazar-i-Sharif het Regionaal Commando Noord van de ISAF-veiligheidsmacht. Verder leidt het land de Provinciale Reconstructie Teams in Kunduz en in Badakhshan.

Sinds Berlijn deelneemt aan de operaties in Afghanistan zijn er volgens Duitse media 28 Duitsers om het leven gekomen. In buitenlandse media circuleerde ook een getal van 26.

“Mischa Meier war der 28. Tote, den die Bundeswehr in Afghanistan zu beklagen hat. Zwölf von ihnen kamen durch Anschläge ums Leben,” aldus de Duitse krant de Frankfurther Allgemeine.

De dood van de militair brengt het totale aantal buitenlandse soldaten dat deze maand in Afghanistan om het leven is gekomen op 43.