donderdag 28 augustus 2008

Militair van de Coalitie gesneuveld in Zuid-Afghanistan

In het zuiden van Afghanistan is woensdag een soldaat van de coalitiestrijdmacht om het leven gekomen door de explosie van een bermbom. Een hoge Amerikaanse commandant van de mariniers heeft intussen gezegd dat er troepen uit Irak naar Afghanistan zouden kunnen.

Een woordvoerder van deze legermacht die door de Verenigde Staten wordt geleid zei in een verklaring dat de patrouille van de militair werd getroffen door een IED.

De nationaliteit van het slachtoffer en de plaatst waar het incident zich afspeelde werden niet bekendgemaakt. De Coalitie bestaat grotendeels uit Amerikanen.

Een hoge generaal van het Amerikaanse marinierskorps, generaal James Conway, denkt intussen mogelijkheden te zien om zijn eenheid van 25.000 manschappen in de provincie Anbar in Irak te verkleinen om de operaties tegen de Taliban in Afghanistan te versterken.

Het geweld in Anbar is sterk afgenomen sinds soennitische stamleiders afstand hebben genomen van Al-Qaida en samen zijn gaan werken met het Amerikaanse leger, zo vertelde Conway woensdag aan verslaggevers.

Eind november willen de VS de 3.200 extra mariniers die eerder dit jaar naar het zuiden van Afghanistan werden gestuurd terugtrekken. Hun verblijf werd al met een maand verlengd.

Toen ze werden gestuurd drong de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates er bij de bondgenoten op aan dat ze in de loop van 2008 zouden worden afgelost door soldaten uit andere landen.

Maar die zijn niet gekomen of toegezegd, of het moeten een paar honderd Polen, Britten en Canadezen zijn die extra zouden gaan, maar dat zijn er bij lange na geen 3.200, en commandanten vragen nog steeds om zeker 10.000 extra manschappen.

Er is sprake van dat tussen december en februari troepen van de Amerikaanse 10th Mountain Division naar Afghanistan afreizen. In de loop van volgend jaar zouden er nog twee extra Amerikaanse brigades gepland staan voor Afghanistan.

De coalitiesoldaat die woensdag sneuvelde is de 44ste buitenlandse militair die deze maand de dood vindt in Afghanistan.

Hiermee is augustus tot nu toe de op een na dodelijkste maand voor de buitenlanders sinds de invasie in het Aziatische land in oktober 2001 begon. Afgelopen juni kwamen 45 manschappen van de Coalitie en de NAVO om het leven.

Zie ook
VS sturen duizenden extra manschappen naar Afghanistan