vrijdag 22 augustus 2008

Opnieuw Coalitiesoldaat gedood in Oost-Afghanistan

Door een explosie in het oosten van Afghanistan is vrijdag een militair van de Internationale Coalitie om het leven gekomen. Dat meldde een woordvoerder van de door de VS geleide strijdmacht vanuit Bagram waar het hoofdkwartier is gevestigd.

In een verklaring van de Coalitie werden de naam en de nationaliteit van het slachtoffer nog niet vrijgegeven. Dat wordt altijd door het land van herkomst gedaan wanneer de nabestaanden zijn ingelicht. De meeste leden van deze strijdmacht zijn Amerikanen.

De veiligheidssituatie in het oosten van het land is het afgelopen half jaar nog verder verslechterd.

Onlangs meldde de Amerikaanse commandant Jeffrey Schloesser van het Regionaal Commando Oost van de ISAF, die tevens bevelhebber is van de Internationale Coalitie, dat er sinds de lente 40 procent meer aanvallen worden uitgevoerd in het oosten.

De dood van de militair brengt het totale aantal slachtoffers onder de buitenlandse troepen deze maand op 41, een record voor een augustusmaand in Afghanistan. Alleen al deze week kwamen er zeker 19 om.

Onder deze slachtoffer bevonden zich 10 Fransen. De NAVO ontkende dat deze soldaten omkwamen door “eigen vuur”.

Ook de maanden juni en juli met respectievelijk 45 en 30 buitenlandse soldaten die in het Aziatische land de dood vonden zijn de meest bloedige zomermaanden sinds de invasie eind 2001 in Afghanistan begon.