dinsdag 12 augustus 2008

Militair van de ISAF uit Canada gedood in Zuid-Afghanistan

Bij een aanval op een gevechtspost van het Canadese leger in het district Panjwayi in de provincie Kandahar is maandag een soldaat uit Canada om het leven gekomen. Een collega van de man raakte gewond.

Dat heeft het Canadese ministerie van Defensie bekendgemaakt. De militairen verdedigden hun wachtpost toen ze werden aangevallen door opstandelingen met lichte wapens en raketgranaten.

Het dodelijke slachtoffer is korporaal Erin Doyle van het 3rd Battalion Princess Patricia’s Canadian Light Infantry, een eenheid die gelegerd is in Edmonton in Alberta en is toegevoegd aan de 2nd Battalion Princess Patricia’s Canadian Light Infantry Battle Group.

De slachtoffers werden overgebracht naar het internationale ziekenhuis op de luchtmachtbasis van Kandahar. De gewonde soldaat maakt het volgens het ministerie naar omstandigheden goed.

Brigadegeneraal Richard Blanchette, woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht, bracht de condoleances namens de ISAF over aan de familie en vrienden van de gesneuvelde soldaat.

Erin Doyle is het tweede dodelijke slachtoffer aan de kant van de Canadezen in drie dagen. Zaterdag kwam zijn collega Josh Roberts om het leven tijdens een vuurgevecht met opstandelingen in het district Zahri, eveneens in de gewelddadige provincie Kandahar.

Doyl is de 90ste Canadese soldaat die het leven verliest sinds zijn land in 2002 aan de missie in het Aziatische land begon.

Canada is met ongeveer 2.500 soldaten aanwezig in Afghanistan. Het grootste deel van deze troepen is gestationeerd in de provincie Kandahar waar Ottawa het Provinciaal Reconstruction Team van de International Security Assistance Force (ISAF) leidt.