donderdag 16 oktober 2008

Afghaanse politieman schiet militair uit de VS dood

Een Afghaanse agent heeft donderdag in de oostelijke provincie Paktika een Amerikaanse soldaat doodgeschoten. Dat meldt het Amerikaanse leger.

De politieman viel een voetpatrouille aan in het district Bermel. Hij opende het vuur vanaf een toren en gooide een handgranaat richting de troepen die juist terugkeerden naar een vooruitgeschoven basis.

Slachtoffer uit San Diego
Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte maandag 20 oktober bekend dat sergeant Federico G. Borjas uit San Diego op 16 oktober de dood vond in het districtscentrum Bermel. Hij ondersteunde de Operation Enduring Freedom.

Borjas overleed aan verwondingen die hij had opgelopen door lichte wapens tijdens een voetpatrouille. Hij maakte deel uit van het 416th Civil Affairs Battalion, 351st Civil Affairs Command, uit San Diego in Californie.

Eerder maakte de politie van San Diego zijn dood al bekend.

Op 16 oktober werd een Amerikaanse patrouille onder vuur genomen door een Afghaanse agent. Daarbij kwam een Amerikaan om het leven. De Afghaanse agent werd door soldaten doodgeschoten.

De andere militairen schoten op de Afghaanse politieman, waardoor deze werd gedood.

De naam van het Amerikaanse slachtoffer werd eerder nog niet bekendgemaakt.

Het is de tweede keer dat een dergelijk incident in de afgelopen weken gebeurt.

Vorige maand opende een andere politieman ook het vuur op Amerikaanse militairen in een politiebureau in de provincie Paktika. Hierbij kwam een Amerikaan om het leven en raakten drie landgenoten van hem gewond. De agent werd ook gedood.

De Taliban hebben in het verleden wel kenbaar gemaakt dat ze de veiligheidsdiensten willen infiltreren.