zaterdag 18 oktober 2008

ISAF-troepen uit Italië gewond bij zelfmoordaanslag in Herat

Een zelfmoordaanvaller heeft zaterdag met een bomauto in Herat in het noordwesten van Afghanistan een aanval uitgevoerd op een konvooi van Italiaanse ISAF-militairen. De Taliban hebben de aanslag opgeëist.

Een hoge politieman in Herat zei op basis van anonimiteit dat “vier Italiaanse soldaten van de International Security Assistance Force gewond waren geraakt”. De NAVO zelf maakte de nationaliteit van de gewonden nog niet bekend.

Door de explosie sloeg een militair voertuig over de kop. De omgeving werd afgezet. Het was nog niet duidelijk of er burgerslachtoffers waren gevallen.

Buitenlandse militairen maken gebruik van hetzelfde wegennet als de Afghanen. Bij zelfmoordaanvallen op buitenlandse soldaten vallen daarom vaak doden onder de burgers.

De aanslag vond plaats op een weg die naar het vliegveld aan de rand van de stad leidt. Daar zijn ook troepen uit Spanje gestationeerd.

Abdul Raouf Ahmadi, een woordvoerder van de politie, vertelde dat de aanslagpleger de dood vond. “Een van de militaire tanks werd van de weg geblazen, de ontploffing was zeer krachtig.”

Qatar News meldt dat Qari Yusuf Ahmadi, een woordvoerder van de Taliban, de aanslag voor zijn extreem fundamentalistische beweging heeft opgeëist.

De aanslag zou zijn uitgevoerd door een zekere Abdul Rohman, een Taliban-strijders uit Herat-Stad. Ahmadi, die erom bekend staat de boel te overdrijven, zei dat er 8 militairen ter plekke werden gedood.

De gebieden in het noorden en het westen van het land worden omschreven als “relatief rustig”, hoewel het aantal aanvallen van militanten daar ook toeneemt. In het westen zijn ongeveer 3.000 ISAF-soldaten actief. In het zuiden zijn dat er bijvoorbeeld ruim 19.000.

Zo vinden er regelmatig raketbeschietingen plaats op het vliegveld van Herat, en in de provincies Badghis en Farah vinden veelvuldig gevechten plaats.

Er zijn ongeveer 2.350 troepen uit Italië in Afghanistan gestationeerd. Ze leiden daar het Regionaal Commando West van de ISAF, en per toerbeurt het Regionaal Commando Capital. Daarnaast leiden ze het Provinciaal Reconstructie Team in Herat.

Aan de kant van de Italianen zijn tot nu toe 13 doden gevallen in Afghanistan. De NAVO-top en de Amerikanen zien graag dat Rome in het zuiden te hulp komt, waar de opstand van de Taliban het hevigst is, maar dat mogen de Italianen volgens hun mandaat alleen in uiterste noodgevallen.