dinsdag 14 oktober 2008

Drie ISAF soldaten gesneuveld door bermbom in Qazi Bandah in Oost-Afghanistan

In Qazi Bandah het oosten van Afghanistan zijn dinsdag drie militairen van de ISAF-veiligheidsmacht om het leven gekomen toen hun voertuig werd geraakt door een IED.

Dat maakte ISAF-woordvoerder brigadegeneraal Richard Blanchette dinsdag in een verklaring bekend. De familie van de slachtoffers moet nog op de hoogte worden gesteld en dan geeft de ISAF niet de namen en de nationaliteit vrij van de slachtoffers.

Amerikaanse slachtoffers
Het Pentagon maakte donderdag bekend dat de buitenlandse soldaten die dinsdag de dood vonden in het oosten van Afghanistan uit Amerika afkomstig zijn. Onder de slachtoffers is een jongen van 18 jaar.

De militairen ondersteunden Operation Enduring Freedom. Ze overleden aan de verwondingen die ze hadden opgelopen toen ze met hun voertuig op en bermbom reden in Qazi Bandeh.

De doden zijn soldaat Cory J. Bertrand (18) uit Center in de staat Texas, soldaat Stephen R. Fortunato (25) uit Danvers in Massachusetts en sergeant Preston R. Medley (23) uit Baker in de staat Florida.

Deze manschappen diensen bij het 1st Battalion, 26th Infantry Regiment, 3rd Brigade Combat Team, 1st Infantry Division uit Fort Hood in Texas.

Ook de exacte plaats waar militairen sneuvelen wordt als de nabestaanden nog niet zijn ingelicht niet vrijgegeven, evenals de eenheid van de omgekomen troepen.

Wanneer de militairen deelnemers waren aan de International Security Assistance Force meldt Defensie in de VS altijd dat ze Operation Enduring Freedom ondersteunden, hoewel deze operatie wordt geleid door de VS, en de ISAF door de NAVO.

ISAF woordvoerder Richard Blanchette zei in een verklaring: “Uit de grond van mijn hart bied ik mijn condoleances aan de familie en vrienden van de gedode soldaten aan. De hele ISAF leeft met het verlies van onze collega’s mee.”

In het oosten van Afghanistan opereren voornamelijk Amerikanen onder de paraplu van de International Security Assistance Force, maar er zijn daar ook Polen, Tsjechen, Turken, Fransen actief.

Vergeleken met de 5 voorafgaande maanden leek het aantal slachtoffers onder de buitenlandse troepen in Afghanistan deze maand af te nemen.

In mei vonden er 24 de dood, juni 45, juli 30, augustus, de meest dodelijke maand voor de buitenlandse strijdkrachten sinds de invasie van Afghanistan in oktober 2001 begon 46, en in september 37.

Met de dood van deze drie leden van de ISAF-veiligheidsmacht en het sneuvelen van een lid van de Coalitie dinsdag komt het totale aantal slachtoffers in oktober tot nu toe uit op 6.

Zie ook
Soldaat van de Coalitie gedood in Zuid-Afghanistan