vrijdag 31 oktober 2008

Soldaat van de Coalitie gesneuveld in Oost-Afghanistan

In het oosten van Afghanistan is vrijdag weer een militair van de door de Verenigde Staten geleide Internationale Coalitie om het leven gekomen tijdens een vuurgevecht.

En woordvoerder van de Coalitie meldde dat soldaat omkwam doordat hij was geraakt door vuur uit lichte wapens.

De naam en de nationaliteit van het slachtoffer werden niet bekendgemaakt. In de Coalitiestrijdmacht dienen voornamelijk Amerikaanse manschappen.

In de provincie Kunar, in het noordoosten van het land, hebben Coalitietroepen vrijdag bij verschillende operaties die gericht waren tegen de netwerken van Haqqani, de taliban en Al-Qaida 19 militanten gedood, aldus een woordvoerder van de Coalitie.

Deze operaties hoeven niet in verband de staan met het sneuvelen van de soldaat.

Ook David McKiernan, de Amerikaanse commandant van de ISAF-missie die door de NAVO wordt geleid, heeft intussen bevestigd dat het geweld het hevigst is sinds de NAVO in 2002 begon, en dat het geweld jaar in jaar uit heviger is geworden.

Onlangs werd dit ook verklaard door de Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak.

Verslaggevers melden al enkele jaren dat de geweldspiraal steeds heviger wordt.

De militair die vrijdag sneuvelde is de 19de buitenlandse soldaat die deze maand door de oorlog in Afghanistan de dood vindt. In 2008 kamen er tot nu toe 255 om. In 2007 waren het er 232.

Deze maand is de meest dodelijke oktobermand voor de buitenlandse soldaten in het land. In 2006 kwamen 17 militairen om, in 2007 waren dat er 15.