maandag 20 oktober 2008

ISAF-militairen uit Duitsland en kinderen gedood in Kunduz in Noord-Afghanistan

Bij een zelfmoordaanval op een patrouille van Duitse ISAF-soldaten in het district Chahar Dara in de noordoostelijke provincie Kunduz zijn zeker twee Duitse militairen om het leven gekomen. Ook vijf Afghaanse kinderen vonden de dood. Er vielen eveneens gewonden.

Mohammad Omar, de gouverneur van de provincie, meldde dat twee andere Duitsers en twee kinderen gewond waren geraakt. De aanslag vond plaats in het district Chahar Dara.

Volgens de gouverneur voerden de Duitsers een patrouille te voet uit toen ze werden aangevallen door een aanslagpleger die op de fiets was.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Woordvoerder Sabiullah Mudjahid zei dat de aanslag was uitgevoerd door de zelfmoordaanvaller Islamuddin.

De aanslag werd gepleegd als vergelding omdat de “invasiemacht” maandag huizen had doorzocht in het dorp Hadji Amanullah in het district Kunduz.

In Chara Dara werd in eind augustus ook een Duitse soldaat gedood toen zijn voertuig op een bermbom reed.

ISAF
Brigadegeneraal Richard Blanchette, woordvoerder van de ISAF, deelde zijn blijk van medeleven mee aan de families en vrienden van de omgekomen mensen.

Hij zei: “Daden zoals deze, die alleen maar geweld en dood brengen, zullen ons niet weerhouden in onze betrokkenheid om een beter Afghanistan teweeg te brengen.”

Het zijn woorden die vaak door de NAVO worden gesproken en ondertussen door velen worden afgedaan als “propaganda”. Want de toestand in Afghanistan is jaar in jaar uit alleen maar verslechterd en het is het de NAVO niet gelukt om verbetering te bewerkstelligen.

Eerder deze maand besloot de regering van Angela Merkel het mandaat voor de Duitse soldaten met 14 maanden te verlengen. Vorige week keurde de Duitse Bondsdag haar besluit goed.

Het merendeel van de Duitse bevolking is echter tegen de aanwezigheid van haar militairen in het land. Zij vrezen onder meer voor de levens van Duitsers en aanvallen in Duitsland zelf.

Berlijn leidt het Regionaal Commando Noord in Mazar-e-Sharif, een van de vijf regionale commando centra van de ISAF, en daarnaast de Provinciale Reconstructie Teams in Kunduz en Badakhshan.

In het nieuwe mandaat kunnen er 1.000 extra soldaten worden gestuurd bovenop de 3.500 die er nu mogen zijn. De Duitsers mogen echter niet in het zuiden en oosten worden ingezet waar de opstand van de Taliban het hevigst is.

Duitse functionarissen melden regelmatig dat het aantal aanvallen op hun legermacht in Afghanistan toeneemt. Volgens verslaggevers wordt het in heel Noord-Afghanistan steeds onrustiger.

Er zijn nu 28 Duitsers om het leven gekomen bij het uitoefenen van hun missie in het Aziatische land.

De Duitse minister van Defensie Franz Joseph Jung verklaarde na de aanslag dat de Duitse troepen in Afghanistan blijven.
Franz Josef Jung wil in Afghanistan blijven na dood ISAF-soldaten Duitsland

Zie ook
Bondsdag Duitsland keurt verlenging ISAF-mandaat voor Noord-Afghanistan goed