maandag 27 oktober 2008

Twee Coalitiemilitairen uit Amerika omgekomen bij zelfmoordaanval van “agent” in Baghlan

In de hoofdstad Pul-i-Khumri van de provincie Baghlan heeft een zelfmoordaanvaller die een politie-uniform droeg maandag twee Amerikaanse soldaten gedood. Ook een Afghaanse agent en een kind vonden de dood en er vielen gewonden.

Slachtoffers
Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte dinsdag de identiteit van de militairen bekend die maandag bij deze zelfmoordaanslag in Baghlan de dood vonden.

De slachtoffers zijn sergeant Nicholas A. Casey (22) uit Canton in de staat Ohio en sergeant Kevin D. Grieco (35) uit Barlett in de staat Illinois.

Casey diende bij het 3rd Battalion, 7th Special Forces Group (Airborne) uit Fort Bragg in North Carolina. Grieco maakte deel uit van de 122nd Field Artillery, Illinois Army National Guard uit Sycamore in Illinois. De beide mannen ondersteunden de Operation Enduring Freedom.

Ook twee Afghanen kwamen in de noordelijke provincie om. Afghaanse functionarissen zeiden dat deze slachtoffers een Afghaanse agent waren en een kind dat voor het politiebureau aan het werken was. Vier Afghaanse veiligheidsmensen raakten gewond.

Het Amerikaanse leger zei dat er nog drie soldaten gewond raakten.

Een man in een politie-uniform blies zich op bij het gebouw van de provinciale politie van Baghlan.

Abdul Jabar Haqbeen, de gouverneur van de provincie Baghlan, zei dat de man een politie-uniform droeg en zichzelf tot ontploffing bracht op het moment dat Amerikaanse en Afghaanse soldaten probeerden hem tegen te houden het politiebureau binnen te gaan.

Op dat moment waren er Amerikaanse militairen aanwezig die kwamen praten over de training van de Afghaanse politie.

Het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF in Baghlan wordt geleid door Hongarije. Maar er zijn ook soldaten van de Coalitie actief die onder Amerikaans bevel staat.

Volgens de BBC is het nog niet duidelijk of de aanslag werd uitgevoerd door iemand die voor de politie werkte, of door een Taliban die zich vermomd had als agent.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist en gezegd dat die werd uitgevoerd door Abdul Had, een inwoner van Baghlan.

In het westen van Afghanistan kwam maandag nog een soldaat van de internationale Coalitie om het leven, zo meldde een legerwoordvoerder. De Nationaliteit van het slachtoffer werd nog niet bekendgemaakt.

In de provincie Wardak werd een Amerikaanse helikopter met lichte wapens neergehaald door opstandelingen. Het toestel was verwikkeld in een gevecht maar kon landen.

De tien bemanningsleden zouden in veiligheid zijn gesteld. Er werden bij de strijd zeker 4 opstandelingen gedood.

De afgelopen tijd zijn er zeker twee eerdere incidenten geweest waarbij een Afghaanse politieagent Amerikaanse soldaten aanviel. Hierbij kwamen al twee militairen uit de VS om het leven.

De agenten openden onverwacht het vuur op de Amerikanen en werden vervolgens zelf ook doodgeschoten.

De noordelijke provincies in Afghanistan worden nog steeds bestempeld als “relatief rustig”, maar het aantal aanvallen en aanslagen neemt er zienderogen toe.

Zo vonden vorige week twee Duitse soldaten en 5 Afghaanse kinderen de dood door een zelfmoordaanslag in de provincie Kunduz.