woensdag 1 oktober 2008

Slachtoffers uit Verenigde Staten, McKiernan vraagt opnieuw versterkingen

De drie militairen die maandag om het leven kwamen door een explosie in het oosten van Afghanistan waren afkomstig uit de Verenigde Staten. De NAVO vraagt intussen dringend om versterkingen.

Het Amerikaanse ministerie van defensie meldde woensdag dat de drie soldaten overleden aan de verwondingen die ze hadden opgelopen door de ontploffing van een bermbom in de plaats Yakhchal in het oosten van Afghanistan.

De slachtoffers zijn kapitein Richard G. Cliff Jr. (29) uit Mount Pleasant in de staat South Carolina, de sergeant eerste klas Jamie S. Nicholas, (32) uit Maysel in West Virginia en de sergeant eerste klas Gary J. Vasquez (33) uit Round Lake in Illinois.

Ze maakten deel uit van het 1st Battalion, 7th Special Forces Group uit Fort Bragg in North Carolina en ondersteunden Operation Enduring Freedom.

De Amrikaanse top-generaal David McKiernan, de commandant van de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan, heeft opnieuw dringend om versterkingen gevraagd in Afghanistan.

McKiernan had woensdag een ontmoeting met de Amerikaanse president Bush. Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde dat Bush benieuwd was wat hij van McKiernan zou horen. Maar het is alom bekend hoe de situatie in Afghanistan ervoor staat.

De generaal zei dat hij zo snel mogelijk meer troepen nodig heeft en daarnaast economische hulp voor de strijd tegen de opstandelingen die steeds gewelddadiger wordt.

Hij vertelde aan verslaggevers in het Pantagon dat de veiligheidssituatie in het zuiden en het oosten van het land verder verslechtert.

Volgens McKiernan zijn de NAVO-strijdkrachten verwikkeld in een zware strijd tegen een opstand die heviger kan worden voordat het beter gaat.

De NAVO leidt de ISAF-veiligheidsmacht die momenteel bestaat uit ongeveer 45.000 soldaten. Daarnaast zijn er nog een 20.000 manschappen in Afghanistan die opereren onder de codenaam Operation Enduring Freedom die door de VS wordt geleid.

David McKiernan wil minstens 10.000 extra soldaten voor zijn legermacht in Afghanistan.

In augustus werd al bekendgemaakt dat de vraag om 12.000 tot 15.000 versterkingen voor Afghanistan was goedgekeurd.

Het is daarom opvallend dat het steeds opnieuw terugkeert, alsof er toch nog wordt getwijfeld door de politiek? Commandanten zen echter de versterkingen liever nu, meteen, komen dan dat ze beetje bij beetje arriveren in de loop van de eerste helft van 2009.

Zie ook
Drie soldaten van de Coalitie gedood in Zuid-Afghanistan
VS sturen duizenden extra manschappen naar Afghanistan