dinsdag 2 september 2008

Amerikaanse NAVY SEAL omgekomen in Afghanistan

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft maandag het overlijden bekendgemaakt van een NAVY SEAL afgelopen zaterdag. Met de dood van de man komt het totale aantal Amerikaanse slachtoffers in Afghanistan zelf op 500 te staan.

Het slachtoffer is de 36-jarige “Petty Officer” 1e klas Joshua Harris uit Lexington in de staat North Carolina. Hij kwam om door verwondingen die hij opliep tijdens gevechtsoperaties in het land.

Een Petty Officer (PO) is een rang binnen de Amerikaanse zeestrijdkrachten. Ook in andere Engelstalige landen komt deze rang voor. Een Petty Officer First Class bij de Amerikaanse marine staat in rang gelijk aan die van stafsergeant bij de landstrijdkrachten.

Joshua Harris maakte tijdelijk deel uit van de Naval Special Warfare Development Group in Dam Neck in de staat Virginia.

Harris verdronk toen hij werd meegesleurd tijdens een nachtelijke oversteek van een rivier, aldus een verklaring van de marine.

Zijn familie vertelde aan de media “dat zijn lichaam later stroomafwaarts werd gevonden”.

De SEALs danken hun naam aan het feit dat ze voor missies worden getraind in Sea, Air en Land. Ze voeren niet zelden de gevaarlijkste opdrachten uit.

Harris was een aantal keer gestationeerd in Irak en had verschillende onderscheidingen gekregen, waaronder de medaille de Bronzen Ster. Deze onderscheiding kan worden uitgereikt vanwege grote dapperheid of kundigheid.

Volgens een telling van de Amerikaanse nieuwszender CNN was hij het 500ste dodelijke slachtoffer aan de kant van de Amerikanen in Afghanistan sinds de oorlog daar in oktober 2001 losbarstte.

In augustus vonden 22 Amerikaanse soldaten in Afghanistan de dood, in juni waren dat er 28, de hoogste tol die de VS in een maand betaalden sinds de oorlog 7 jaar geleden begon. Dit jaar zijn er in Afghanistan 107 Amerikanen omgekomen.

Het totale dodental onder de buitenlandse troepen dit jaar staat nu op 200. In 2007 kwamen er 232 om, in 2006 waren dat er 191 en in 2005 kwam het cijfer uit op 130. (2004; 58, 2003; 57, 2002; 69; 2001; 12).

De steiging wordt door waarnemers wel toegeschreven aan de toename van het aantal buitenlandse soldaten waardoor er ook meer patrouilles worden uitgevoerd. daarnaast is de opstand van de taliban de afgelopen 2,5 jaar steeds heviger geworden.

Met de dood van de Amerikaanse SEAL komt het aantal buitenlandse militairen dat in augustus in Afghanistan de dood vond op 46. Hiermee is deze maand de meest dodelijke voor de gezamenlijke Coalitie- en ISAF-strijdmacht sinds de operaties in het Aziatische land begonnen. In juni kwamen 45 troepen om het leven.

Het totaal aantal Amerikaanse soldaten die voor de Operation Enduring Freedom en de International Security Assistance Force (ISAF) hun leven gaven staat op 582. Hieronder vallen ook de manschappen die in andere landen omkwamen en deze missies vanuit daar ondersteunden.