woensdag 30 juli 2008

Opnieuw Britse soldaat van de ISAF gesneuveld in Helmand

Een militair uit Groot-Brittannië van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht is dinsdag in het zuiden van Afghanistan aan zijn verwondingen overleden nadat zijn patrouille in gevecht was geraakt met militanten in het district Nahri Sarrj.

De soldaat raakte gewond nadat opstandelingen de patrouille waarvan hij deel uitmaakte hadden aangevallen. Hij diende bij het 2nd Battalion The Parachute Regiment.

De patrouille was vroeg in de ochtend vertrokken vanaf de Forward Operating Base (FOB) Gibraltar en raakte slaags met vijandelijke strijdkrachten, zo verklaarde het Britse ministerie van Defensie op woensdag.

De eenheid maakte melding van een slachtoffer dat ernstig gewond was geraakt door een explosie tijdens het treffen.

De gewonde werd met een helikopter overgebracht naar de Joint Force Medical Facility in Camp Bastion, de grootste Britse basis in Helmand bij de provinciehoofdstad Lashkar Gah. Maar hij overleed aan zijn verwondingen tijdens de vlucht naar het hospitaal.

Luitenant-kolonel David Reynolds, woordvoerder van de door de Britten geleide Task Force Helmand, zei “alle leden van de Task Force zijn aangedaan door de dood van de soldaat, en de gedachten van ons allemaal zijn bij de familie en vrienden in deze meest moeilijke tijd".

De afgelopen week waren er al drie Britse militairen omgekomen in de provincie Helmand, die bekend staat als de gevaarlijkste van Afghanistan.

De dood van de paratroeper brengt het aantal Britse militairen dat in Afghanistan sinds eind 2001 om het leven is gekomen op 114. Ruim 100 daarvan kwamen de afgelopen 2,5 jaar om het leven.

Er zijn ongeveer 8.000 soldaten uit het Verenigd Koninkrijk gestationeerd in Afghanistan. Het grootste deel daarvan is gelgerd in Helmand waar ze het Provinciaal Reconstructie Team van de International Security Assistance Force leiden.