dinsdag 30 september 2008

Drie soldaten van de Coalitie gedood in Zuid-Afghanistan

In het zuiden van Afghanistan zijn maandag bij de explosie van een bermbom 3 militairen van de internationale Coalitie om het leven gekomen. Het aantal doden onder de buitenlandse troepen ligt dit jaar nu al hoger dan vorig jaar.

De identiteit van de slachtoffers die maandag vielen is nog niet bekendgemaakt. Het grootste deel van de Coalitie bestaat uit Amerikanen.

Dit jaar is intussen het meest dodelijke jaar voor de buitenlandse soldaten sinds de invasie in oktober 2001 begon om het bewind van de Taliban omver te werpen en een poging te wagen om Osama bin Laden op te pakken die volgens veiligheidsdiensten toen in het land verbleef.

Het bewind van de Taliban was in een paar maanden tijd afgezet en er werd een nieuwe regering gevormd onder leiding van Hamid Karzai.

Maar de Talban heeft zich volgens waarnemers gereorganiseerd en slaat toe met hinderlagen, bermbommen en zelfmoordaanslagen in de strijd tegen de Afghaanse regering en de aanwezigheid van buitenlandse soldaten.

Dit jaar zijn er nu al 236 buitenlandse troepen om het leven gekomen, vorig jaar waren dat er 232. Onder de 236 doden bevinden zich 131 militairen uit de VS. Vorig jaar kwamen er 117 uit dat land om het leven door de strijd in Afghanistan.