donderdag 26 juni 2008

3 Amerikaanse coalitiemilitairen en tolk omgekomen in Wardak

Bij een explosie in de provincie Wardak in het centrale oosten van Afghanistan zijn donderdagochtend drie soldaten van de coalitie en hun Afghaanse tolk gedood toen hun wagen werd getroffen door een bermbom.

Een woordvoerder van de coalitie verklaarde dat de aanval plaatsvond op een konvooi in het district Sayed Abad (Saydabad). Het voertuig werd door de ontploffing verwoest.

Twee slachtoffers werden teruggevonden op de plaats van de explosie, de resten van de anderen werden aangetroffen in een nabijgelegen veld.

De overblijfselen van de slachtoffers worden geïdentificeerd, aldus de verklaring van de coalitie die de namen en de nationaliteit nog niet bekendmaakten.

De Amerikaanse nieuwszender ABC meldt dat de drie gesneuvelde soldaten Amerikanen zijn.

Afghaanse en coalitiesoldaten zetten de omgeving af en zijn op zoek naar de daders.

Een freelance cameraman maakte volgens de BBC opnamen na het incident. Daarop is het brandende wrak te zien van een voertuig bij een bocht op een bergweg. Militanten houden de resten omhoog van wat op een M-16 geweer lijkt.

Volgens de Associated Press is niet uit onafhankelijke bron te controleren of de beelden werkelijk van deze gebeurtenis zijn. De naam van de cameraman werd niet bekendgemaakt uit oogpunt van zijn veiligheid.

Patrouilles zijn de laatste tijd in Wardak opgevoerd omdat deze gewelddadige provincie kan dienen als springplank voor de opstandelingen om aanvallen uit te voeren op de hoofdstad Kabul.

Deze maand zijn er al zeker 39 buitenlandse soldaten in Afghanistan om het leven gekomen. Over heel 2008 zijn het er 119. Vorig jaar vonden er 232 soldaten de dood in het Aziatische land.