maandag 30 juni 2008

Amerikaanse militair gesneuveld door bermbom bij Tarin Kowt

Vrijdag 27 juni sneuvelde er een soldaat uit de Verenigde Staten in de buurt van Tarin Kowt, de hoofdstad van de gewelddadige provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan. Dat maakte het Amerikaanse leger zondag bekend.

Het slachtoffer is de 24-jarige stafsergeant Travis K. Hunsberger uit Goshen in de staat Indiana. Hij bezweek aan zijn verwondingen nadat er tijdens een gevechtspatrouille een bermbom afging.

Hunsberger was in Afghanistan verbonden aan de Operation Enduring Freedom. Hij maakte deel uit van het 2nd Battalion, 7th Special Forces Group (Airborne) uit Fort Bragg in de staat North Carolina.

Hij arriveerde in mei 2008 voor zijn tweede tour in Afghanistan. Hij was onderdeel van de zogenoemde “Combined Joint Special Operations Task Force in Afghanistan”.

Operation Enduring Freedom (OEF) wordt ook wel de “internationale coalitie” genoemd, of kortweg “coalitie”. Het is een legermacht die wordt geleid door de VS en die nauw samenwerkt met de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO.

Cijfers over het aantal coalitiemilitairen in Afghanistan lopen in berichten in de media vaak uiteen. De troepenmacht zou bestaan uit 12.000 tot 20.000 manschappen. het grootste deel daarvan bestaat uit Amerikanen.

Ze hebben tot taak om het Afghaanse leger en de politie op te leiden en maken jacht op leden van de Taliban en Al-Qaida. Daarnaast wordt de coalitiemacht ingezet om de NAVO-troepen te ondersteunen.