zondag 29 juni 2008

Militair ISAF uit Groot-Brittannië omgekomen in Afghanistan door explosie

Een Britse soldaat van de ISAF-veiligheidsmacht is zaterdag tijdens een patrouille in Helmand om het leven gekomen toen hij op een oude anti-personeelsmijn stuitte die in de buurt van een vliegveld ingegraven lag.

Het ministerie van Defensie zei in een verklaring dat zijn eenheid zaterdag eerst voertuigen had gecontroleerd bij Lashkar Gah, de provinciehoofdstad van Helmand.

Daarna begaven ze zich naar het nabijgelegen vliegveld van Bost in Laskar Gah waar melding was gemaakt van een aanval met een raketgranaat op een burgervliegtuig.

Toen ze uit hun voertuigen stapten om een onderzoek in te stellen kwam de mijn tot ontploffing. De soldaat was op slag dood.

Het ministerie van Defensie maakte maandag de identiteit bekend van de gesneuvelde man.

Het gaat om de 31-jarige korporaal James Johnson. Hij laat een vriendin achter en zijn dochtertje Shannon.

Het slachtoffer maakte deel uit van de B Company 5th Battalion The Royal Regiment of Scotland.

Brigadegeneraal Carlos Branco, woordvoerder van de ISAF-strijdmacht, toonde zijn blijk van medeleven aan de “familie, vrienden en collegamilitairen”. En zei steun toe aan de nabestaanden.
Minister van Defensie Des Browne gaf aan dat het Britse leger zware verliezen heeft geleden door de veranderende tactiek van de opstandelingen.

Hij zei volgens de BBC: “We hadden een hele, hele, hele slechte maand. Het komt doordat de Taliban hun tactiek hebben veranderd.”

Hij zei verder: “Deze veranderderde tactiek is meer het gevolg van de vooruitgang die we boeken dan dat het zou komen omdat de Taliban aan de winnende hand zijn.”

Deze tactiek wordt volgens waarnemers al een hele tijd toegepast. De Taliban kiezen steeds minder vaak de directe confrontatie op het slagveld waar ze kansloos zijn tegen de alles overweldigende luchtmacht van hun tegenstanders.

Sinds het Verenigd Koninkrijk in 2001 soldaten heeft gestuurd naar Afghanistan zijn er 110 Britten omgekomen. 13 mensen verloren het leven sinds 8 juni 2008, waaronder de korporaal Sarah Bryant (26), de eerste vrouw die sneuvelde aan Britse kant.

De Britse ministerie van Defensie maakte ook de naam bekend van de soldaat die vrijdag het leven verloor bij een ongeluk. Het gaat om “warrant officer” Dan Shirley. (Soldaat uit Groot-Brittannië omgekomen in Afghanistan).

In juni zijn zeker 42 buitenlandse soldaten gedood in Afghanistan. Het is daarmee de meest tragische maand voor de buitenlanders sinds de oorlog in oktober 2001 begon.

De vorige dodelijkste maand was september 2006, toen er 33 doden vielen, waaronder de 14 inzittenden van een Brits Nimrod-verkenningsvliegtuig dat boven het zuiden van Afghanistan verongelukte.

De Britten schrijven de toename van het aantal slachtoffers van de laatste tijd toe aan de tactiek van de Taliban. Ze maken steeds meer gebruik van zelfmoordaanvallen en bermbommen.

Daarnaast zijn er de afgelopen maand zeker twee incidenten geweest waarbij vier buitenlandse soldaten tegelijk omkwamen, en een aantal aanvallen waarbij er drie de dood vonden.