zaterdag 21 juni 2008

Vier soldaten van de coalitie gedood bij aanslag in Kandahar

Bij een aanslag met een bermbom in Kandahar in het zuiden van Afghanistan verloren zaterdag vier coalitiemilitairen het leven. Twee collega’s raakten ernstig gewond. Dat heeft de coalitie gemeld.

De nationaliteit en de namen van de slachtoffers werden nog niet bekend gemaakt.

Het ging om een zogenoemde “complex attack”, waaronder de ontploffing van een bermbom die werd gevolgd door machinegeweervuur iets ten westen van de stad Kandahar.

Ook deze week is weer erg bloedig voor de buitenlandse soldaten. Eerder kwamen vier Britten en vier Amerikanen en een Pool om het leven. Deze maand kwamen al 32 buitenlandse soldaten om. Het aantal dit jaar is gestegen tot 106.

Het is de dodelijkste maand voor de coalitiesoldaten dit jaar, aldus het Amerikaanse leger.

De Poolse soldaat sneuvelde zaterdag bij de explosie van een bermbom in de zuidoostelijke provincie Paktika. (ISAF-soldaat uit Polen gesneuveld in Afghanistan)

Bij een bomaanslag verloren zaterdag eveneens twee Afghaanse soldaten het leven en bij verschillende confrontaties kwamen rebellen om.

Het was toch al een zeer bloedige week na een klopjacht op ontsnapte gevangen waarbij tientallen opstandelingen werden gedood en de strijd in Arghandab waarbij volgens verschillende bronnen 56 tot meer dan 100 Taliban-aanhangers het leven lieten.

Afghanistan kent de laatste twee jaar de meest gewelddadige tijd sinds het Taliban-bewind omver werd gegooid eind 2001.

Vorig jaar vielen er 8.000 doden door geweld. Volgens een telling van de Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 1.800 mensen omgekomen. Verschillende deskundigen zijn van mening dat het geweld nog meer kan toenemen.