zaterdag 21 juni 2008

ISAF-soldaat uit Polen gesneuveld in Afghanistan

Zaterdag is vlak na middernacht een Poolse militair van de ISAF om het leven gekomen bij de ontploffing van een bermbom in het district Dila in de gewelddadige zuidoostelijke provincie Paktika. Vier andere Polen raakten gewond.

Dat heeft een woordvoerder van het Poolse leger bekendgemaakt. De Polen waren op patrouille in dit westelijke district van de provincie toen ze kort na middernacht werden geraakt door de explosie van een bermbom.

Het dodelijke slachtoffer is tweede luitenant Robert Marczewski. Het voertuig van de Polen werd geraakt bij Otukhel, ongeveer 40 kilometer van de basis van de Poolse troepen in Paktika.

Brigadegeneraal Carlos Branco, woordvoerder van de ISAF-strijdmacht, zei: “Onze gedachten en condoleances gaan uit naar de familie en vrienden van de dappere soldaat die vandaag is gedood.”

Polen heeft ongeveer 1.040 troepen gestationeerd in Afghanistan. Het grootste deel daarvan ondersteunt de Amerikaanse troepen in het oosten van het land. In Paktika steunen ze het door de VS geleide Provinciaal Reconstructie Team in de hoofdstad Sharan.

De provincie Paktika valt onder het Regionaal Command Oost. Het district Dila grenst niet aan Pakistan, maar aan de eveneens zeer gewelddadige provincie Ghazni.

Voor zover bekend is het de vijfde militair uit het Oost-Europese land die in Afghanistan om het leven komt.