maandag 30 juni 2008

Opnieuw drie coalitiemilitairen omgekomen in Afghanistan

Drie soldaten van de door de Verenigde Staten geleide coalitie zijn zondag om het leven gekomen in het district Arghandab in de zuidelijke provincie Kandahar. Het voertuig van de troepen rolde in een bedding van een rivier.

De coalitie verklaarde dat het ongeluk gebeurde toen manschappen op patrouille waren in het district. De namen en de nationaliteiten van de soldaten werden niet bekendgemaakt. De coalitie bestaat voornamelijk uit Amerikaanse soldaten.

Slachtoffers
Het Amerikaanse leger maakte maandag de namen van de slachtoffers bekend van het ongeluk waarbij een voertuig van de coalitie in een kanaal in Khosrow-E Sofla in het district Arghandab terechtkwam.

Het gaat om de sergeant eersteklas Jeffrey M. Radamorales (32) uit Naranjito in Puerto Rico, sergeant Shawn E. Simmons (39) uit Ashland in de staat Massachusetts en sergeant James M. Treber (24) uit Imperial Beach in Californië.

De mannen maakten deel uit van het 1st Battalion, 7th Special Forces Group (Airborne) uit Fort Bragg in de staat North.Carolina.

Onlangs werd een deel van Arghandab bezet door de Taliban, maar de opstandelingen werden verdreven na een tegenaanval van Afghaanse en buitenlandse militairen.

Voor de twee maand op rij ziet het er naar uit dat er weer meer internationale militairen in Afghanistan zijn omgekomen dan in Irak. In Afghanistan vonden in juni zeker 45 soldaten de dood. In Irak waren dat er ongeveer 30.

In Irak zou het geweld wat zijn afgenomen, terwijl het geweld in Afghanistan juist toeneemt.

In Afghanistan zijn ongeveer 70.000 buitenlandse soldaten gestationeerd, maar samen met de Afghaanse veiligheidsdiensten slagen ze er niet in om het land veilig te maken.

Alleen al in de maand juni hebben 10 leden van het Amerikaanse marinierskorps dat in Afghanistan bestaat uit 3.200 soldaten de dood gevonden, waaronder 1 persoon van de zeemacht. Van de 23.000 mariniers in Irak kwamen er in juni 6 om het leven.

Luitenant-kolonel Richard Hall, de commandant van het 2nd Battalion, 7th Marines wil graag dat er meer helikopters naar Afghanistan komen. Daar is gebrek aan.

Verder ziet hij graag dat er meer wegen worden geasfalteerd in zijn gebied omdat het volgens hem moeilijker is om ongezien bermbommen te plaatsen op geasfalteerde wegen.