donderdag 12 juni 2008

Twee ISAF-soldaten uit Groot-Brittannië gedood in Afghanistan

Twee militairen van het Britse ISAF-detachement in Afghanistan zijn donderdag bij een vuurgevecht in de buurt van Gereshk in de zuidelijke provincie Helmand gesneuveld. Een derde Brit raakte gewond.

Dat heeft het Britse ministerie van Defensie bekendgemaakt. De gewonde soldaat wordt behandeld in het ziekenhuis van Camp Bastion, de grootste Britse basis bij de provinciehoofdstad Lashkar Gah.

De soldaten van het “2nd Battalion the Parachute Regiment” waren op een patrouille te voet in de buurt van hun Forward Operating Base Gibraltar in de bovenloop van de Gereshk Vallei.

De nabestaanden van de soldaten zijn ingelicht. Het protocol van defensie in Groot-Brittannië geeft dan een periode van 24 uur aan ter overdenking voordat er meer details bekend worden gemaakt.

De andere dag maakte het ministerie van defensie bekend dat de slachtoffers de 29-jarige korporaal James Bateman en soldaat Jeff Doherty (20) zijn.

De slachtoffers vielen nadat brigadegeneraal Andrew MacKay, die de Britse troepen in Afghanistan leidde voordat brigadegeneraal Mark Carleton-Smith het bevel overnam, zei dat de militairen te maken zullen krijgen met een toename van guerrilla-acties van de Taliban.

MacKay schrijft deze toename toe aan een serie nederlagen van de Taliban die hen verder weg heeft teruggedreven van het slagveld.

De dood van de parachutisten brengt het totale aantal Britten dat in Afghanistan het leven heeft verloren op 102. Afgelopen zondag kwamen er nog drie soldaten om door een zelfmoordaanval in Helmand.

De vijf Britten die deze week in Zuid-Afghanistan het leven verloren maakten allen deel uit van het 2nd Battalion the Parachute Regiment, een garnizoen dat gelegerd is in Colchester.

De dood van de vijf mannen betekent het zwaarste verlies voor het regiment sinds de Falkland Oorlog.

De afgelopen week werd er veel aandacht besteed aan het sneuvelen van de 100 militairen in de Britse media.

Politici en hoge militairen benadrukten de opofferingsgezindheid van hun land en troepen voor vrede en veiligheid in Afghanistan, maar zien ook graag versterkingen komen van andere landen in het zuiden waar de opstand van de Taliban het hevigst wordt genoemd.

Al vanaf het begin van ISAF fase 3 in augustus 2006 zijn de Britten verwikkeld in hevige gevechten in de provincie. Een BBC-verslaggever noemde het eens "deployment in Afghanistan's hell".

Het Verenigd Koninkrijk heeft ongeveer 7.800 soldaten in NAVO-verband in het Aziatische land gestationeerd en is daarmee na de Verenigde Staten veruit de grootste troepenleverancier om de Taliban te bestrijden.

De Duitsers volgen op plaats drie met ongeveer 3.500 manschappen, maar zijn niet bereid om in het gewelddadige zuiden de handen uit de mouwen te steken.