zaterdag 14 juni 2008

Vier soldaten uit Amerika gesneuveld in Farah in West-Afghanistan

Bij een aanslag met een bermbom in de provincie Farah in het westen van Afghanistan zijn zaterdag vier militairen uit de Verenigde Staten om het leven gekomen. Een vijfde Amerikaan raakte gewond. Dat heeft het Amerikaanse leger gemeld.

Luitenant-kolonel David Johnson zei dat de slachtoffers mariniers waren die het Afghaanse politiekorps aan het opleiden waren toen hun voertuig door een bermbom werd geraakt.

Het zou gaan om mariniers van de Golf Company Second Battalion 7th Marine Regiment, die gelegerd zijn in Twentynine Palms in Californië. Ze kwamen eerder dit jaar in Afghanistan aan en werden naar het zuiden en het westen gestuurd om de politie te trainen.

In de loop van de week maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie de namen bekend van de slachtoffers.

Het gaat om Michael Toussiant-Hyle Washington (20) uit Tacoma in de staat Washington, korporaal Layton Bradly Crass (22) uit Richmond, soldaat eersteklas Dawid Pietrek (24) uit Bensenville in Illinois en soldaateersteklas Michael Robert Patton (19) uit Fenton in Montana.

Nog niet eerder dit jaar kwamen er in Afghanistan zoveel Amerikaanse soldaten om bij een aanslag.

De slachtoffers zaten in een pantserwagen van het type Humvee. Deze voertuigen staan erom bekend dat ze slecht gepantserd zijn en niet opgewassen tegen krachtige bermbommen.

Robert Gates, de Amerikaanse minister van defensie, maakte vrijdag nog bekend dat in mei voor het eerst meer buitenlandse soldaten sneuvelden in Afghanistan dan in Irak. In Irak neemt het aantal slachtoffers af, terwijl dat in Afghanistan toeneemt.

Volgens cijfers van de Associated Press zijn er dit jaar 44 Amerikaanse soldaten in Afghanistan omgekomen. Volgens icasualties zijn het er 46. Ook 48 militairen van de NAVO verloten dit jaar hun leven in het Aziatische land.

Eerder deze week vonden al 5 soldaten uit Groot-Brittannië, een uit Hongarije en een uit Roemenië de dood in Afghanistan.

De Verenigde Staten leiden het Provinciaal Reconstructie Team in Farah dat tot het Regionaal Commando West hoort van de ISAF-veiligheidsmacht.

Amerika levert ongeveer 23.550 soldaten voor de ISAF die wordt geleid door de NAVO. Daarnaast leiden de VS de internationale Operation Enduring Freedom, die uit 20.000 soldaten bestaat die voornamelijk uit de VS afkomstig zijn.