woensdag 18 juni 2008

Vier ISAF-soldaten uit Groot-Brittannië gedood in Helmand

In het zuiden van Afghanistan zijn woensdag vier Britse ISAF-militairen bij een explosie om het leven gekomen. Onder de doden is ook een vrouw. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De militairen vonden de dood tijdens een patrouille in de buurt van de provinciehoofdstad Lashkar Gah. Hun voertuig werd geraakt door een bermbom. Het is de eerste Britse vrouwelijke militair die omkomt in Afghanistan.

De militairen reden in een lichtgepantserde landrover van het type Snatch Land Rover. Het voertuig van korporaal Sarah Bryant en drie reservisten van de SAS werd ten oosten van Lashkar Gah door een bermbom opgeblazen.

Er is kritiek op het gebruik van dit soort voertuigen.

Het is na het neerstorten van een Nimrod-verkenningsvliegtuig waarbij in september 2006 veertien Britten de dood vonden de zwaarste slag die het Verenigd Koninkrijk in Afghanistan te verduren krijgt.

Britse politici zien graag versterkingen komen van andere landen naar het zuiden. Maar alleen de VS hebben dit jaar een substantieel aantal extra troepen gestuurd.

De ISAF heeft haar blijk van medeleven betuigd tegenover de familie en vrienden van de slachtoffers. In Groot-Brittannië wordt geschokt gereageerd.

De Britten leiden het provinciaal Reconstructie Team van de ISAF in de zuidelijke provincie Helmand die als de meest gewelddadige bekendstaat in het land. Vorige week kwamen bij twee verschillende incidenten 5 Britten om in deze provincie.

Sinds de Britten in 2001 meedoen aan operaties in Afghanistan zijn er 106 van hun militairen omgekomen. Ongeveer 100 daarvan vonden de afgelopen twee jaar de dood.