woensdag 25 juni 2008

Buitenlandse soldaten gesneuveld in Afghanistan

Bij incidenten in Afghanistan zijn opnieuw buitenlandse militairen om het leven gekomen. Een lid van het coalitieleger sneuvelde woensdagochtend in de zuidelijke provincie Helmand door een bermbom tijdens een patrouille te voet. Drie collega’s raakten gewond.

Het Britse ministerie van Defensie maakte de dood van een Britse ISAF-soldaat bekend die woensdag de dood vond in Helmand. Hij sneuvelde tijdens een patrouille in het district Nahri Sarraj.

Op dinsdag sneuvelde nog een tweede Britse militair. Hij maakte deel uit van het 4th Battalion the Parachute Regiment. Hij had zijn voertuig verlaten om een onderzoek in te stellen naar een vermoedelijke bermbom, maar die kwam tot ontploffing.

De militair was toegevoegd aan het 2nd Battalion The Parachute Regiment. Er raakten geen collega’s van de man gewond.

Britse slachtoffers
Donderdag maakte het ministerie van Defensie van het Verenigd Koninkrijk de identiteit bekend van de twee dodelijke Britse slachtoffers van woensdag.

Het gaat om soldaat Joe Whittaker (20) van het 4th Battalion the Parachute Regiment die werd gedood toen hij op zoek was naar mijnen, en om sergeant-majoor Michael Williams (40) van het 2nd Battalion the Parachute Regiment die sneuvelde bij een vuurgevecht.

Beide militairen namen deel aan dezelfde operatie in de Sangin Vallei. Whittaker was een van de jongste soldaten van het regiment. Williams diende al 22 jaar in het regiment parachutisten.

Dinsdag en woensdag kwamen er dus in totaal vier buitenlandse soldaten om.

Oosten
De commandant van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, Jeffrey Schloesser, zei deze week dat het aantal gewelddadigheden in het oostelijke deel van Afghanistan dit jaar met 40 procent is gestegen vergeleken met vorig jaar.

Schloesser leidt tevens het ISAF Regionaal Commando Oost.

Dit jaar zijn er in Afghanistan 113 buitenlandse soldaten omgekomen. Vorig jaar vonden er in totaal 232 de dood door incidenten die in verband staan met de missie in het Aziatische land. In de maand juni van dit jaar verloren ruim 30 buitenlandse soldaten het leven.

Waarnemers zeggen dat dit mede wordt veroorzaakt doordat de buitenlandse soldaten gebieden binnen zijn getrokken die ze voorheen nog niet onder controle hadden. Daarnaast veroorzaakten een aantal aanslagen drie of vier buitenlandse dodelijke slachtoffers in een keer.

In de noordoostelijke provincie Kunar crashte woensdag een helikopter van de coalitie. Er raakten geen militairen ernstig gewond, aldus een woordvoerder van de strijdmacht. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden waaronder het incident plaatsvond.