vrijdag 27 juni 2008

Militair van de coalitie gesneuveld in Gulistan in West-Afghanistan

In de onrustige provincie Farah in westelijk Afghanistan is donderdag een soldaat van de internationale coalitie om het leven gekomen. Zeven solaten, waaronder twee Afghanen, raakten gewond.

De slachtoffers vielen tijdens een verkenningspatrouille in het gewelddadige district Gulistan, aldus een verklaring van de door de Verenigde Staten geleide coalitie.

De gewonden werden overgebracht naar een hospitaal van de strijdkrachten. De namen van de slachtoffers worden volgens het geldende protocol pas bekendgemaakt als de verwanten geïnformeerd.

De coalitie bestaat voor het grootste deel uit troepen van de Verenigde Staten.

Donderdag kwamen ook drie coalitiesoldaten en hun tolk om in de oostelijke provincie Wardak. (3 Amerikaanse coalitiemilitairen en tolk omgekomen in Wardak).

Paktika
In de zuidoostelijke provincie Paktika hebben opstandelingen vrijdag raketten afgevuurd op de Forward Operating Base Salerno van de International Security Assistance Force.

De basis werd beschoten vanaf Pakistaans en Afghaans grondgebied. Er werd een luchtaanval uitgevoerd op de plaats vanwaar de lancering plaatsvond op Afghaanse bodem.

Vier raketten kwamen neer in de omgeving van de basis. ISAF beantwoordde de aanval vanuit Pakistan uit zelfverdediging met artillerievuur, zo maakte de legermacht bekend. Het Pakistaanse leger was verwittigd.

Het Pentagon maakte vrijdag bekend dat de Taliban geen verzwakking tonen en dat ze mogelijk in staat zijn om het aantal aanvallen dit jaar in Afghanistan weer op te voeren.